Parkinsondag in Centrum in Beweging Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE – Bij de ziekte van Parkinson sterven bepaalde cellen die in de hersenen de stof ‘dopamine’ aanmaken, door onbekende oorzaak af. Dit stofje is echter noodzakelijk voor de controle van onze lichaamsbewegingen. Beweging, uiterlijk en gedrag verandert.

Veel voorkomende problemen zijn trillende lichaamsdelen (handen, benen, kin, tong), trager worden, stijfheid en evenwichtsproblemen. Anderen krijgen last van langzamer denken, verminderde reuk, slaapstoornissen, obstipatie en stemmingswisselingen.

ParkinsonNet
Saskia Otten, fysiotherapeut bij Centrum in Beweging in Lichtenvoorde, is lid van ParkinsonNet en gespecialiseerd in het behandelen van mensen met de ziekte Parkinson. Saskia: “ParkinsonNet is een landelijk zorgnetwerk van ca. 3000 neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en verpleegkundigen. Voor de regio Winterswijk/Achterhoek ben ik sinds 2012 verbonden aan dit netwerk.” Parkinson Saskia vertelt dat er tegen de ziekte van Parkinson geen medicijnen zijn. “Wel is er medicatie die de klachten vermindert. Maar door die slopende ziekte gaat de patiënt langzaam maar zeker toch achteruit. Hierdoor is steeds meer hulp nodig om het toenemende aantal problemen te behandelen.

Per patiënt verschilt het soort symptomen, de ernst van de klachten en het verloop van de ziekte. Daarom zie je binnen ParkinsonNet ook al die verschillende soorten zorg.”

Parkinsonisme
Naast Parkinson kan er ook sprake zijn van parkinsonisme. “Die symptomen lijken op die van de ziekte van Parkinson” stelt Saskia, “maar hebben een andere oorzaak. Denk hierbij aan atypisch parkinsonisme zoals MSA, PSP en CBG. Ook deze mensen kan ParkinsonNet de helpende hand bieden.” Bewegen Bewegen is voor ieder mens goed. Juist ook voor mensen met de ziekte van Parkinson of met parkinsonisme. “Als bewegen bij deze mensen steeds moeizamer wordt, kan ik hen als gespecialiseerd fysiotherapeut advies geven en begeleiden,” gaat Saskia verder.

“Wat ParkinsonNet zo uniek maakt is de intensieve samenwerking tussen zorgspecialisten. Geen eilandjes maar disciplines die kennis en ervaring delen, elkaar aanvullen en versterken zodat de patiënt zo lang mogelijk zelfstandig blijft functioneren.”

Welkom
zaterdag 16 april Ter gelegenheid van Wereldparkinsondag zet Centrum in Beweging tussen 11.00 en 13.30 uur de deuren van de fysiopraktijk aan de Patronaatsstraat 10 wagenwijd open. Iedereen die meer wil weten over de ziekte en over ParkinsonNet is van harte welkom. Deskundigen uit alle betrokken zorgdisciplines zijn aanwezig om u te informeren hoe u als patiënt, mantelzorger of andere verzorgende, het beste met deze ziekte kunt omgaan