Protestborden geplaatst. Mestvergister niet welkom


GROENLO – Met teksten als ‘Gemeente Oost Gelre laat ons niet in de stront zakken’ en ‘Vestingstad wordt Meststad’ heeft Megamestvergister Groenlo NEE woensdagmiddag bij de ingang van bedrijven terrein Den Sliem in Groenlo enkele protestborden geplaatst tegen de komst van een Mega Mestvergister.

“Er zijn vergevorderde plannen om aan de rand van Groenlo te starten met de bouw van de grootste mestvergister van Nederland. Terwijl er landelijk steeds meer kritiek komt op mestvergisting, vanwege o.a. overlast en gevaren die bestaande kleinere mestvergistingsinstallaties veroorzaken. De geplande mestvergister in Groenlo wordt megagroot en gebaseerd op een combinatie van niet eerder uitgeprobeerde grootschalige technieken”, liet de stichting Megamestvergister Groenlo NEE in een eerder bericht weten.

Door een aantal Grollenaren en omwonenden van De Laarberg is inmiddels de stichting Megamestvergister Groenlo NEE opgericht. Deze stichting vindt de komst van de mestvergister zeer ongewenst

De Stichting Megamestvergister Groenlo Nee heeft inmiddels een facebookpagina en een website waarop het een begin is gemaakt met het verstrekken van informatie over de mestvergister.

Ook wordt er op vrijdagavond 30 januari in de Oude Calixtus een openbare infoavond voor Grollenaren en geïnteresseerden georganiseerd door de nieuwe stichting.

Andere gemeenten in Nederland hebben de bouw van (mega) mestvergisters afgewezen vanwege o.a. stankoverlast en explosiegevaar. Megamestvergister Groenlo Nee zal de politieke partijen van Oost Gelre benaderen en hen duidelijk proberen te maken dat de schaalgrootte van de fabriek een veel te groot risico oplevert voor de leefbaarheid in en rondom Groenlo.

Gerechtelijke stappen, om de komst van de megamestvergister tegen te houden, worden niet uitgesloten. Daarom is een samenwerking aangegaan met de Stichting Leefbaar Buitengebied Gelderland. Deze stichting heeft recent i.s.m. inwoners van Varsseveld en bedrijven op het industrieterrein aldaar via de rechtbank de bouw van een mestvergister tegen gehouden.

Datum: Vrijdag 30-01-2015
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Oude Calixtuskerk, Markt Groenlo