Schoolvissen, wat een feest aan de stadsgracht!

GROENLO – “Wat genieten de kinderen hiervan”, dat is een veel gehoorde opmerking van elke schooljuf die met haar klas op uitnodiging van de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV) mee heeft gedaan aan het Schoolvissen. Verspreid over vijf middagen heeft de GHV maar liefst 133 kinderen een fantastische middag bezorgd.

Presentatie
De middagen begonnen elke keer met een ontvangst bij hengelsportzaak Rene Bomers. Hier verzorgde Erik Mentink een leerzame powerpoint presentatie. De kinderen weten nu o.a. hoe Groenlo aan de stadsgracht is gekomen. Maar ook de GHV werd uitvoerig belicht evenals het vissen zelf natuurlijk. Enkele mega vangsten in de stadsgracht werden getoond en de kinderen wisten niet dat er zulke grote vissen in de stadsgracht rond zwemmen. Na de powerpoint presentatie kregen de kinderen een mooie rondleiding van Rene Bomers in de hengelsportzaak.

Naar de stadsgracht
Rond de klok van twee uur gingen de scholen naar de Kloostertuin alwaar de vele vrijwilligers van de GHV alle stoeltjes, hengels e.d. Al klaar hadden staan. Alle opgedane kennis kon nu in de praktijk worden getest. De leerlingen werden met raad en daad bijgestaan door de vrijwilligers. Maar ook de leerkrachten en de meegekomen ouders genoten zichtbaar van het plezier dat de kinderen aan het vissen beleefden.

Verrassing
Na afloop van het vissen volgde voor de deelnemende kinderen nog een paar leuke verrassingen. Zo ontvingen alle 133 kinderen een gratis visakte voor de stadsgracht voor 2015. Een geste van de GHV die met gejuich werd ontvangen. Daarnaast ontvingen alle kinderen een waardebon waarmee ze voor slechts 5 euro de hengel van 4 meter waarmee gevist werd konden aanschaffen. En als ze dat doen krijgen ze er van de GHV nog een gratis vistuigje bij. Hiervan is al gretig gebruikt gemaakt inmiddels. Na de groepsfoto was er voor alle kinderen een blikje fris en een zakje chips en ontvingen ze ook allemaal nog een tasje met allerlei folders over het vissen. Al met al vijf zeer geslaagde Schoolvismiddagen die volgend jaar zeker een vervolg kunnen krijgen.

Viscursus
Iets wat in de powerpoint presentatie bij het Schoolvissen veel aandacht heeft gekregen is de nieuwe viscursus die de GHV heeft opgezet. Het Schoolvissen is slechts de eerste kennismaking met het vissen. Maar als de kinderen zelf gaan vissen komen ze al snel problemen tegen zoals; een vishaak die eraf is, een lijn dat in de war zit en andere ongemakken aldus Erik Mentink van de GHV. De ouders van de kinderen hebben hier dan ook niet vaak een oplossing voor. Op de cursus leren de kinderen o.a. allerlei trucjes om meer vissen te vangen, ze leren zelfstandig een vislijntje maken en een nieuwe vishaak eraan te zetten. Maar ook hoe je netjes een vis onthaakt en hoe je een eenvoudig visvoertje maakt. De viscursus duurt twee middagen en wordt gegeven op woensdagmiddag 1 en 8 Juli in de Kloostertuin. Daar komt een tent te staan. De viscursus is GRATIS en je hoeft niets mee te nemen. De GHV zorgt voor hengels, stoeltjes enz enz. De flyers zijn inmiddels uitgedeeld op de scholen en zaten ook in de tasjes die de kinderen hebben meegekregen voor het Schoolvissen. Opgave voor de cursus uitsluitend via; jeugdcursus@visseningroenlo.nl . Geef je snel op want er kunnen maximaal 30 kinderen meedoen. Mochten er veel meer dan 30 kinderen zich opgeven, dan volgt in september een tweede cursus.