Sloop en nieuwbouw voor panden Kevelderstraat

GROENLO – Nog voor de bouwvak worden de panden aan de Kevelderstraat 22 en 24 in Groenlo gesloopt. Deze twee huizen staan al enkele jaren leeg en beginnen te verloederen. Op de vrijgekomen grond zal nieuwbouw worden gerealiseerd. In het nieuwbouwplan is plaats voor een horecagelegenheid op de begane grond en vijf appartementen. Vier appartementen worden op de eerste verdieping gerealiseerd. Op het binnenterrein worden een aanbouw met bergingen, twee overdekte parkeerplaatsen en een trapopgang naar een appartement op de eerste verdieping en zestien parkeerplaatsen gerealiseerd. Op het binnenterrein komt daarnaast een terras voor de horecagelegenheden Kevelderstraat 22 en 24.

Door het kleurgebruik en de wisselende gevelindelingen zal het dat het nieuwe pand uit meerdere panden bestaat. Dit zou volgens het college van burgemeester en wethouders goed in het straatbeeld van de Kevelderstraat passen. Ook wordt er een steeg aangelegd. Deze steeg verbindt de Rabeldersteeg, de overdekte versmarkt aan de Beltrumsestraat en de Koningssteeg met elkaar.

De Kevelderstraat moet door de verbetering van het verblijfsklimaat kunnen uitgroeien tot een horecastraat, daarom wordt door de gemeente Oost Gelre de vestiging van nieuwe daghorecagelegenheden in deze straat gestimuleerd. Ook wonen boven winkels wordt gestimuleerd omdat dit de binnenstad verlevendigd tijdens de uren dat de winkels gesloten zijn.

De appartementen zullen zeer aantrekkelijk zijn voor de doelgroep: jongeren van circa 25+ die in het centrum willen wonen. Het plan voorziet in zeventien parkeerplaatsen  voor de bewoners, bezoekers en buurtbewoners. Deze parkeerplaatsen worden op het achterterrein gerealiseerd. De ingang van het parkeerterrein bevindt zich aan de Koningssteeg.
5 gedachten over “Sloop en nieuwbouw voor panden Kevelderstraat”

 1. Beste “anoniem”‘ je schrijft dat alleen de constructieve elementen van het houtskelet onder de monumentenbescherming vallen. Maar hoe bewaar je het houtskelet als je het pand sloopt en door nieuwbouw in een totaal andere vorm vervangt?
  Hoe blijft dan de monumentale waarde bewaard?

  De gemeente Oost-Gelre zegt dit over de aparte (extra) omgevingsvergunning voor wijzigingen van monumenten:

  “Omgevingsvergunning voor het veranderen van monumenten (voormalige monumentenvergunning)

  Oost Gelre heeft ongeveer 40 rijksmonumenten en 145 gemeentelijke monumenten. Dit zijn onder andere woonhuizen, kerken, parken, scholen en boerderijen die een bijzondere waarde hebben en daarom beschermd worden voor de generaties die na ons komen.

  Op basis van de Monumentenwet 1988 en de Erfgoedverordening 2010 Oost Gelre is het verboden een monument zonder monumentenvergunning te beschadigen, te vernielen, af te breken, te verstoren, te verplaatsen, te herstellen of in enig opzicht te wijzigen. Tot slot is voor het gebruiken of laten gebruiken van een monument op een manier dat het monument wordt ontsierd of in gevaar gebracht, ook een omgevingsvergunning voor het veranderen van een monument nodig.

  Deze vergunning is gericht op het behoud van de monumentale waarde van een beschermd bouwwerk. Naast de reguliere toets in het kader van de omgevingsvergunning voor het bouwen wordt er verder speciaal gekeken of de waarde van het monument niet verloren gaat.”

 2. Beste Dirk en anderen,

  Het gehel pand Legro is geen monument. Slechts de oude constructieve elementen van het houtskelet vallen onder de monumentenbescherming.

 3. Ik lees in een artikel op contact.nl: “Het enige dat straks in de nieuwbouw terugkomt, zijn de oude gebinten.”
  Ben wel benieuwd wat daar mee bedoeld wordt. De vakwerkzijgevel? Uit de afbeeldingen blijkt niet dat er een “gruppe” is waar zo’n zijgevel in het zicht kan blijven.

  Het is natuurlijk prijzenswaardig dat er ondernemers zijn die durven te investeren in de Kevelderstraat, en wellicht zijn toeristen heel tevreden met horeca en terrassen aldaar. Maar die toeristen komen (voor een deel althans) ook af op de uitstraling van Groenlo als oude vestingstad. En dan is het jammer wanneer je de echte historische panden niet meer kan laten zien. Dan zouden die toeristen net zo goed naar Almere of een of andere nieuwbouwwijk kunnen gaan.

  Het blijft toch raar dat een pand dat op de gemeentelijke monumentenlijst staat, zo kwetsbaar is. Met zorgvuldig herstel en, waar nodig, reconstructie van de uitzonderlijk brede historische voorgevel van Kevelderstraat 24 (Legro) zou het straatbeeld een monument rijker zijn.

Reacties zijn gesloten.