Start werkzaamheden nieuwe N18 begint met bomenkap

GROENLO – Rijkswaterstaat en Noaber18 starten vanaf vandaag met zichtbare werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Zo worden bomen gekapt, gezocht naar niet-gesprongen explosieven en archeologisch onderzoek gedaan. De werkzaamheden zijn nodig, voordat Noaber18 met de bouw van het 27 kilometerlange, nieuwe stuk Nieuwe Twenteroute en 45 kilometer onderliggend wegennet kan beginnen.

De kap van bomen op plekken waar de toekomstige nieuwe N18 bosschages en lanen met bomen doorkruist, start vanaf donderdag 8 september. Een ecoloog begeleidt de kapwerkzaamheden. Voorafgaand aan de daadwerkelijke kap worden de bomen geïnspecteerd op nesten van broedvogels of eekhoorns. Bomen met nesten worden gemarkeerd en de aanwezige dieren worden gestimuleerd om te verhuizen. Pas als een ecoloog constateert dat de dieren de betreffende boom hebben verlaten, mag deze worden gekapt.

De bomenkap vindt in fases plaats. De werkzaamheden starten bij benadering volgens het onderstaande schema:
• Groenlo vanaf 8 september
• Eibergen vanaf 17 september
• Haaksbergen vanaf 17 september
• Enschede vanaf 8 september

Het kappen van bomen vindt plaats tot ongeveer eind november. Rijkswaterstaat gaat ter compensatie nieuwe bomen aanplanten. In totaal wordt circa 30 hectares aan bomen gekapt en wordt ongeveer twee keer zoveel hectares aan bomen teruggeplaatst (59 hectares).