Stroomneutrale scholen in Groenlo en Zwolle vieren feest


GROENLO/ZWOLLE – De basisscholen Ni-je Veste (Groenlo) en Sint Ludgerus (Zwolle) vierden afgelopen dinsdag met Energiefeesten hun verduurzaming. In de zomervakantie installeerde Slim Opgewekt op beide scholen van stichting Delta totaal 310 zonnepalen. De installatie van (extra) ledverlichting maakt de scholen stroomneutraal. De Ni-je Veste is dankzij hun warmte-koude opslag zelfs bijna energieneutraal! Een unieke prestatie die vraagt om feest.

Energiespellen
Bij de feesten speelden de leerlingen energiespellen van Slim Opgewekt. Met een levensgroot Elektro-spel ontdekten kinderen welke energiebron bij welke energiegebruiker hoort en hoeveel elektriciteit apparaten gebruiken of opwekken. In de waterbakken van de Waterpiano zaten muziekfragmenten verborgen. Aan de kinderen de taak om die er uit te toveren. Dat er ook in je eigen lichaam energie zit konden kinderen letterlijk zien bij de Heat Sensor. Met een ijsmasker op hun hoofd zagen ze het verschil tussen warm en kou.

Duurzame wensen
Alle leerlingen hadden duurzame wensen bedacht voor de toekomst. Over 15 jaar hebben we vliegende auto’s, liggen er niet alleen zonnepanelen huizen, maar ook op traktoren en hebben we heel veel bomen voor schone lucht. Met een magische mist verdween een tijdscapsule met alle wensen in een gat onder het schoolplein. Over 15 jaar gaat de capsule weer uit de grond en zien we hoeveel van de duurzame wensen werkelijkheid zijn geworden.