Tunnelbak in Groenlo krijgt nieuwe uitstraling

GROENLO – De tunnelbak van de N319 vanaf de Lichtenvoordseweg krijgt aan de buitenzijde deze week een betere uitstraling. Naar aanleiding van de herinrichting van de Lichtenvoordseweg, ontstond al in 2013 het plan om de muren van de tunnelbak te verfraaien. Na een brainstorm ontstond er een project dat nu waargemaakt wordt als brede samenwerking tussen de buurtbewoners, leerlingen van het Marianum en de gemeente.

Esther de Heer van Heerenhuys Grafische Vormgeving nam samen met medebewoner industrieel ontwerper Rob Arink het initiatief om de tunnelbak op te sieren. Van begin af aan werd de nabijgelegen Scholengemeenschap het Marianum bij het project betrokken.

Eerste werk al uitgevoerd
De vergunningen met de provincie werden rondgemaakt en de leerlingen van HAVO 3 leverden een eerste ontwerp aan voor de tunnelbak. Aanvankelijk zouden er ook markante grollenaren in silhouette worden geportretteerd, maar dit bleek lastiger dan gedacht, want wie wel en wie niet? Om recht te doen aan alle Grollenaren is gekozen voor een uitvoering waar iedereen zich in zou kunnen herkennen. De afgelopen weken werd het aangeleverde ontwerp verder uitgewerkt tot een beeld dat ook wordt gedragen door de hele buurt. De muren werden door de Gemeente gereinigd en samen met buurtbewoners werden deze de afgelopen dagen geïmpregneerd. Ook is er gewerkt aan het voorwitten van de tunnelbak en zijn de eerste lijnen van de beschildering inmiddels geplaatst.

Klik voor meer informatie

Planning
Woensdag 10 juni gaan Esther en Rob, samen met een aantal leerlingen van het Marianum en buurtbewoners, beginnen aan het beschilderen van de tunnel. Op donderdagmiddag 11 juni krijgen ze hulp van een extra aantal vrijwilligers. Schildersbedrijf Wicherink sponsort materiaal voor de schildering.

3D-object en gedicht
Binnenkort wordt ook een metalen 3D-object, ontworpen door Rob en Esther, bij de tunnelbak geplaatst, waarvan de exacte invulling nog een verrassing blijft. De tunnelbak aan de Lichtenvoordseweg krijgt ook een gedicht passend bij de locatie. Hiervoor werkt de buurt samen met de initiatiefnemers om muurgedichten aan te brengen in het straatbeeld van Groenlo. Het gedicht wordt samen met het 3D-object naar verwachting over vijf weken opgeleverd.