19 april 2024
Home » Het verhaal van de Slag om Grolle

Het verhaal van de Slag om Grolle

221

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – Tijdens de ‘Slag om Grolle’ 2017 zal er een verhaal nagespeeld worden door binnenstadgroepen, entertainers en re-enactors. Het Verhaal van de Slag om Grolle. Dit werd duidelijk tijdens de eerste inloopavond voor groepen gehouden op donderdag 29 september in BS22.

In de editie van 2017 wil de organisatie de beleving van de ‘Slag om Grolle’ (SoG) verder vergroten. In en om de stad kan de bezoeker het verhaal van de ‘SoG’ beleven. Verschillende ‘acteurs’, zoals de soldaten, burgerij, notabelen in de stad, handelslui, geestelijkheid, boeren, buitenlui, kinderen en jeugd spelen het verhaal van de Slag om Grolle.

Het verhaal
Grolle zoals Groenlo werd genoemd in 1627 werd bezet door de Spanjaarden. De regenten van de stad onder leiding van burgemeester/gouverneur Van Dulken vermaken zich goed en pronken met hun rijkdom en macht. Zij voelen zich onaantastbaar in de vesting.

Bij de regenten van de Stad hoort ook de Richter (Rechter). Hier wordt ook recht gesproken en worden dieven en ander geboefte berecht en afgevoerd om in het gevang te gaan onder het gemeentehuis. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld getuige zijn van een echte rechtszaak uit 1627 die nagespeeld wordt.

Op de Kanonswal in hartje Grolle bevindt zich het Spaanse kamp. De Spaanse vlag wappert vier bij het kamp en bovenop de oude Calixtuskerk. De vuren branden, er wordt gegeten en gedronken. De wapens en uitrusting worden gepoetst en onderhouden.

Eén van de taken van de stadscommandant van de stad is het uitbetalen van de soldij. De stadsomroeper kondigt de uitbetaling met veel lawaai aan op diverse plekken in de Stad.

Een bonte stoet Spaanse huurlingen trekt langs en met de nodige opstootjes wordt de soldij aan deze huurlingen uitbetaald in de vorm van een zakje munten. Die worden meteen opgemaakt in één van de vele herbergen die Grolle rijk is en bij de dames van plezier in de rosse buurt van Grolle.

In de binnenstad is het een hectische bedoening. Er wordt gehandeld door de handelaren, eten wordt bereid op open vuur in de stad en de boeren wandelen met hun beesten door de stad.

Het ambacht viert hoogtij en we zijn dan ook getuige van allerlei zaken als bijvoorbeeld een historisch markt, vee dat door de stad loopt en in de stad staat, edel- en kopersmeden die hun producten maken en verhandelen, klompenmakers, gevangenisbewaarders die de gevangen bewaken onder het oude stadhuis, het kloosterleven met daarbij een hospitaal voor de zieken, zwervers, kruimeldieven, bierbrouwers die hun bier aan het brouwen zijn, vestingbouwers die de stadswallen onderhouden en versterken, de bewakers van de kruitopslag bij de Polvertoren, leerlooiers, valkeniers, slagers met een geslacht varken aan de ladder, bakkers en molenaars en de kinderen die leven en spelen op straat maar ook de dames van lichte zeden.

De leprozen die buiten de Stad leven op een eilandje de Molenkolk (ongeveer waar nu de Aldi is) komen de Stad in om de mis bij te wonen. De stoet leprozen wordt voorop gegaan door een man met een klepper om de bevolking te waarschuwen dat de verdoemden eraan komen. Als de stoet langskomt deinzen de mensen terug. De stoet beweegt zich naar het kerkhof van de Oude Calixtuskerk en door een speciaal aangebracht raam aan de zijkant van de kerk kunnen ze de mis volgen.

Dit is een gedeelte uit het (concept)verhaal dat tijdens de ‘Slag om Grolle’ zal worden verteld.

Inloopavond en aanmelden groepen
Tijdens de eerste inloopavond waren er verschillende vertegenwoordigers van groepen, die eerder meededen aan de ‘Slag om Grolle’, aanwezig. De organisatie hoopt dat bij de volgende inloopavond op donderdag 17 november 2016 van 19.00 uur tot 20.30 uur bij BS22 nog meer groepen aanwezig zullen zijn.

Ook deelt de organisatie mede dat groepen zich nog tot en met woensdag 30 november 2016 kunnen aanmelden voor de Slag om Grolle 2017. De volgende gegevens willen wij dan van jullie weten:

  • Naam van de groep
  • aantal personen + voor- en achternaam van de personen.
  • 1 contactpersoon naam en email adres
  • eventuele voorkeursplek (LET OP! Wij kunnen niet garanderen dat dit de zelfde plek is als de vorige editie zou zijn, of dat het de ‘nieuwe’ voorkeursplek wordt i.v.m. wijzigingen/veiligheid en verspreiding van groepen in de binnenstad waar wij ook rekening mee te houden hebben)
  • Als je een bouwwerk hebt (ook al is het maar een afdak of tent) moeten wij een bouwtekening met alle afmetingen hebben.

Voor opgave en meer informatie: Commissie Binnenstad van de SoG Tessa Nijenhuis: E: binnenstad@slagomgrolle.nl

De Slag om Grolle wordt gehouden op 20 – 21 – 22 oktober 2017

Bijlage – Het (concept) verhaal van de Slag om Groll