Werk is de beste manier om aan een baan te komen

OOST GELRE/EIBERGEN – Kringloopbedrijf Aktief is PSO-gecertificeerd (Prestatieladder Socialer Ondernemen). De PSO-cijfers over 2015 zijn net bekend geworden. In de periode 2010 tot en met 2015 zijn bij Aktief 520 mensen uitgestroomd. Daarvan zijn 231 uitgestroomd naar werk of opleiding. Dit is maar liefst 44%.

De PSO is een meetinstrument dat inzicht geeft in de kwaliteit van het sociaal ondernemerschap. Er wordt gekeken in welke mate bedrijven mensen duurzaam aan het werk te krijgen. Het gaat om werkzoekenden vanuit een SW-bedrijf, uitkeringsgerechtigden met een Wet Werk en Bijstand of andere gemeentelijke uitkering, WAO en Wajong.

Voor deze groep mensen geldt dat tijdelijk werken bij Aktief vaak de enige mogelijkheid is om weer aan een baan te komen. Ze leren bij ons weer de noodzakelijke arbeidsvaardigheden en een bedrijf neemt eerder iemand aan die werkt dan iemand die al langere tijd werkeloos thuis zit.

De mens achter de cijfers
Uiteraard is het in de eerste plaats de verdienste van de mensen zèlf dat men vaak na jarenlang aan de zijlijn te hebben gestaan de uitkeringssituatie verlaat en weer actief deelneemt aan het arbeidsproces. Echter zonder de goederen van de inwoners uit de Achterhoek en de samenwerking met de gemeenten zou dit succes niet mogelijk zijn.

Wie zijn de mensen die door ons traject weer actief in het leven staan? We hebben een paar portretjes gemaakt van enkele deelnemers. Onder de noemer ‘De mens achter de cijfers’.

Wilt u meer weten over de mens erachter, kijk dan op de website van Aktief: www.aktiefonline.nl en lees hùn verhaal.