Home » Bevrijdingsvuur in Oost Gelre

Bevrijdingsvuur in Oost Gelre

260

OOST GELRE – Voor het eerst werd op Bevrijdingsdag het bevrijdingsvuur naar de gemeente Oost Gelre gebracht.

Het 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde, in samenwerking met De Lopersgroep ’90, de Lopersvereniging Groenlo en de Gemeente Oost Gelre, bracht het vuur vanuit Wageningen naar alle acht kernen van de gemeente Oost Gelre.

Leden van de Lopersverenigingen begonnen in de nacht met hun tocht van ruim 120 km met als eindpunt omstreeks 15.00 uur op de Markt in Lichtenvoorde. In Mariënvelde, Zieuwent en Groenlo werd het vuur ceremonieel onthaald en werd er een vuurschaal ontstoken. Het speciaal voor deze dag geformeerde Bevrijdingsorkest Oost Gelre leverde een muzikale bijdrage.

In Groenlo werden de lopers onthaald door het Bevrijdingsorkest Oost Gelre en toegesproken door Maria Monasso en wethouder Rene Hoijtink. Daar werd namens vier kernen door Maria Monasso (Groenlo), Tom Papen (Lievelde), Bob Lageschaar (Vragender) en Henrie Assinck (Zwolle) gezamenlijk de vuurschaal aangestoken.

De lopers werden in Lichtenvoorde ontvangen door de Rainbowband. Samen werd een route gelopen door Lichtenvoorde naar de Markt. Walter Leemreize (voorzitter 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde, hete daar iedereen welkom. Burgemeester Annette Bronsvoort en Walter Leemreize staken de vuurschaal aan.

Tevens werd, onder begeleiding van Scoutinggroep St. Bernardus,  het kunstwerk Lichten-voor-de-vrijheid aangestoken. Dit kunstwerk werd gemaakt door KSG Marianum in Lichtenvoorde en bevatte ruim 1000 waxinelichtjes. De ceremonie op de Markt in Lichtenvoorde werd afgesloten met het nummer ‘We’ll meet again’.