Technieklokaal viert lustrum met symposium
OOST GELRE – Basisschoolleerlingen op een leuke en verrassende manier interesseren voor techniek. Met dat concrete doel voor ogen werd vijf jaar geleden het Technieklokaal Tech4Life opgericht. Het initiatief was een schot in de roos: inmiddels kiezen steeds meer jongeren voor een opleiding in de techniek. Op woensdag 1 oktober kijken de initiatiefnemers tijdens een symposium terug op vijf jaar Tech4Life en verkennen ze de toekomst.
Technieklokaal Tech4Life werd in 2009 opgericht door de Industriële Kring IKGL, de gezamenlijke basisscholen in Oost Gelre, scholengemeenschap Marianum en gemeente Oost Gelre. In het gebouw van het Marianum in Lichtenvoorde werd een technieklokaal ingericht. Vrijwilligers met een technische achtergrond namen vervolgens – samen met de leerkrachten – de taak op zich om de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Oost Gelre te interesseren voor techniek. Met concrete opdrachten leerde de jeugd over het werken met hout, metaal en elektro. Daarnaast ontdekten ze hoe met de vergaarde kennis een technisch probleempje is op te lossen.
Meer dan tevreden
“Na vijf jaar technieklokaal kunnen we concluderen dat dit initiatief een groot succes is”, vertelt Cilia Stortelder, directeur van basisschool De Watermolen in Groenlo en voorzitter van Tech4Life. “Jaarlijks gaan zo’n 900 leerlingen uit de groepen 7 en 8 ontzettend graag naar Lichtenvoorde voor een ochtend techniekonderwijs. Verschillende van hen worden zo enthousiast van het onderzoeken en sleutelen, dat ze vervolgens een technische vervolgopleiding kiezen. Daar worden wij erg blij van! Zo kunnen we er als basisonderwijs aan bijdragen dat onze industrie ook in de toekomst goedgeschoolde technische medewerkers heeft.”
Creëer Jouw Droomhuis met Betaalbaar Interieuradvies!Bij StijlvolBudget maken we stijlvolle woonoplossingen voor iedereen toegankelijk. Ontvang praktisch interieuradvies dat volledig is afgestemd op jouw wensen én budget!
|
Cilia vertelt dat techniekonderwijs op de basisschool weliswaar verplicht wordt gesteld door het ministerie, maar zeker ook wenselijk is vanuit het oogpunt van de vorming van kinderen. “Onderzoek en ervaring leren dat als kinderen iets niet zien of meemaken, ze dit uitsluiten als mogelijke toekomst voor zichzelf. Dus als ze nooit kennis maken met techniek, kiezen ze er ook niet voor. Terwijl techniek voor veel kinderen leuk is en ook nog een interessante toekomst biedt.”
Succesvolle blauwdruk
De aanpak zoals die in Oost Gelre is gevolgd, werd de afgelopen jaren ook opgemerkt door scholen in andere gemeenten. Bestuurslid Jan Hartman: “Zelfs in het westen en noorden van het land wordt onze opzet goed gevolgd en krijgt ze inmiddels ook navolging. Logisch. Als basisschool ben je vanuit de overheid verplicht om techniekonderwijs verzorgen. Maar om dat praktische deel op de basisscholen zelf te doen, vergt wel aanpassingen. De lokalen zijn er niet voor ingericht en het budget is er vaak ook niet voor. Uit het oogpunt van kosten en veiligheid is het verstandiger om het techniekonderwijs centraal te verzorgen. Ideaal is dan de lessen te laten geven door leerkrachten en vrijwilligers die veel van techniek weten. Ze leren van elkaar en brengen daarmee het kennisniveau van de kinderen snel omhoog.”
1 oktober lustrumbijeenkomst
Om vijf jaar Technieklokaal Tech4Life te vieren, wordt op woensdag 1 oktober een lustrumbijeenkomst gehouden bij scholengemeenschap Marianum. ’s Middags krijgen leerkrachten uit de groepen 7 en 8 bijscholing over techniek. Vervolgens start om 16.00 uur een bijeenkomst waarvoor onder andere lokale en regionale vertegenwoordigers vanuit het onderwijs, de overheid en de ondernemers zijn uitgenodigd. Tijdens een forum wordt ingegaan op het belang van techniekonderwijs op de basisschool, nu en in de toekomst. Aan tafel zitten directeur Folkert Posse van het Graafschapcollege, wethouder René Hoijtink van Oost Gelre, Arno Lentfert van de stichting Lima, Coen Nieuwenhuis van het SKB en Hans Rouwmaat van de Rouwmaatgroep. Toin de Ruiter is gastheer.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd stuur het naar redactie@streekgids.nl. |