Home » Archief » Egels in de problemen

ACHTERHOEK – Na een lange nazomer is de herfst eindelijk aangebroken. Het regent de laatste weken meer, paddenstoelen komen massaal tevoorschijn, blad aan de bomen begint te verkleuren en langzaam maar zeker dalen de temperaturen. De laatste weken kom ik ook veel egels tegen, zelfs overdag! In deze tijd van het jaar zoeken ze volop naar voedsel als voorbereiding op hun winterslaap.

Voedseltekort
Egels hebben een gevarieerd dieet. Met hun goede reukvermogen en gehoor zoeken ze ’s nachts naar onder andere kevers, rupsen, regenwormen, oorwurmen, slakken en spinnen. Voedsel genoeg, zou je denken. Door de droge zomers van de afgelopen jaren zaten deze diertjes echter diep onder de grond. Daar konden egels niet bij. Gevolg: een voedseltekort! Om dit tekort aan te vullen, gaan ze soms zelfs overdag op pad. Vooral jonge egels hebben het moeilijk. Vele bereiken nog niet eens de helft van het lichaamsgewicht dat nodig is voor de lange winterslaap. Daarnaast zijn de verzwakte egels vatbaar voor ziekten en teken. In combinatie met sterfte door aanrijdingen en verlies van geschikt leefgebied door verstening van tuinen leidt dit tot een krimpende egelpopulatie.

Hoe kun je de egels helpen?
Egels zijn typische bewoners van woonwijken en parken. In grote bosgebieden komen ze, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nauwelijks voor. Door je tuin egelvriendelijk in te richten kunnen de dieren enorm worden geholpen. Groene tuinen met struiken, heggen en ‘rommelhoekjes’ zijn belangrijk voor egels. Bovendien zal dit de algehele biodiversiteit van je tuin verhogen. Probeer je tuin dus niet volledig te betegelen! Verder doe je er goed aan om hoopjes blad en takken te laten liggen, zeker in de herfst. Hier kunnen egelfamilies in slapen. Ook kun je een egelhuis plaatsen, zodat de dieren verzekerd zijn van een veilige slaapplek. Mocht je een egel willen bijvoeren, doe dit dan met kattenbrokjes en een schaaltje water. Voer geen melk, daar kunnen egels niet tegen! Tot slot moeten egels je tuin natuurlijk kunnen bereiken, dus zorg voor kleine openingen in hekwerk of schuttingen. Dan scharrelen er volgend voorjaar misschien wel kleine egeltjes door je tuin!