28 april 2024
Home » Gelderland » Halvering Doorstroom van WW naar Bijstand in Gelderland

Halvering Doorstroom van WW naar Bijstand in Gelderland

723

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GELDERLAND – In tegenstelling tot de voorgaande maand, vertoonde de maand oktober een stijging van het aantal WW-uitkeringen in Gelderland. De enige uitzondering op deze trend was Midden-Gelderland, waar het aantal WW-uitkeringen slechts licht daalde met 0,7%. Een deel van degenen die hun WW-uitkering zagen eindigen, stroomde over naar de bijstand. Het afgelopen jaar vertoonde deze doorstroom nagenoeg een halvering, wat deels kan worden toegeschreven aan ernstige personeelstekorten die meer mensen werk bieden.

Laagste Doorstroompercentage WW naar Bijstand in 5 Jaar
In 2022 ontvingen 7.500 mensen in Nederland na het aflopen van hun werkloosheidsuitkering (WW) een bijstandsuitkering, wat overeenkomt met 2,9% van het totale aantal personen met beëindigde WW-uitkeringen. In de Gelderse regio’s variëren deze aantallen en percentages. In Rivierenland betreft het 53 mensen (1,9%), in de Achterhoek 76 mensen (2,4%), in FoodValley 94 mensen (2,6%), in Rijk van Nijmegen 159 mensen (3,5%), en in Midden-Gelderland 209 mensen (3,6%). Deze cijfers vormen het laagste aantal en de laagste percentages in vijf jaar binnen deze vijf regio’s. In 2022 deed in deze regio’s gezamenlijk meer dan 40% minder mensen een beroep op bijstand na hun WW dan in 2021, voornamelijk vanwege de krappe arbeidsmarkt die meer kansen biedt aan werkzoekenden.

Oorzaken van Regionale Verschillen
De regionale verschillen worden mede bepaald door het opleidingsniveau van de inwoners. Het doorstroompercentage is bijvoorbeeld het hoogst bij WW-ontvangers zonder startkwalificatie (een diploma vanaf mbo 2-niveau, havo of vwo), en het laagst bij WW-ontvangers met een hbo- of universitaire opleiding. Daarnaast ervaren jongere WW-ontvangers vaker een overgang naar de bijstand dan het gemiddelde. Uit eerdere analyses bleek ook dat alleenstaanden en mensen die in grote steden en/of wijken met een lage sociaaleconomische status wonen, een hogere doorstroom hebben.

Saskia Grit, arbeidsmarktadviseur bij UWV, merkte op: “Het aantal mensen dat na het beëindigen van hun WW-uitkering een bijstandsuitkering ontvangt, is in Gelderland bijna gehalveerd in het afgelopen jaar. Dit is mede te wijten aan de aanzienlijke personeelstekorten, waardoor veel mensen tijdens of kort na hun WW-uitkering werk vinden. UWV en haar partners werken gezamenlijk aan initiatieven om meer mensen duurzaam aan werk te helpen, waaronder regionale werkgeversservicepunten en leerwerkloketten.”