Raadzaal even democratisch domein basisschoolleerlingen

BRONCKHORST – Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in de gemeente Bronckhorst bezoeken in mei het gemeentehuis. Dit doen zij in het teken van ‘Groep 8 aan de macht’. Onder leiding van burgemeester Marianne Besselink grijpen zij de macht tijdens drie kinderraadsvergaderingen.

De gemeenteraad van Bronckhorst organiseert op 15 en 24 mei ‘Groep 8 aan de macht’. Ruim 175 leerlingen van 8 basisscholen in Bronckhorst doen mee aan de bijeenkomsten over burgerschapsvorming.

Klik voor meer informatie

Programma
Op de ochtenden van 15 en 24 mei 2019 (van 9.00 tot 12.45 uur) vinden de bijeenkomsten ‘Groep 8 aan de macht’ in het gemeentehuis plaats. De leerlingen nemen deel aan workshops die gegeven worden door raadsleden. Burgemeester Besselink: “Op speelse wijze maken deze jonge inwoners kennis met lokale democratie, het belang van meedoen, wat een gemeenteraad doet en de invloed die je als inwoner kunt uitoefenen op de keuzes van je gemeente. Ook discussiëren ze over belangrijke thema’s als vrijheid, solidariteit en gelijkwaardigheid.” Vanuit hun standpunt presenteren zij voor even een eigen politieke partij. Ook doen ze mee aan een quiz en krijgen ze een rondleiding door het gemeentehuis. Hoogtepunt van het bezoek is de kinderraadsvergadering. Een vergadering, met de kinderen zelf in de hoofdrol en onder leiding van de voorzitter van de ‘echte gemeenteraad’, burgemeester Besselink. De kinderraadsleden wisselen standpunten en meningen uit over hun eigen voorstellen. Uiteindelijk wordt democratisch gestemd voor het beste voorstel. De drie scholen met het beste raadsvoorstel krijgen € 250,- om hun voorstel ook echt uit te voeren.

Burgerschapsvorming
In de weken voorafgaand aan de vergadering worden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leren over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Ook organiseren de scholen verkiezingen, om per school vijf raadsleden te kiezen die de groep vertegenwoordigen. De voorstellen waarover in de raadvergadering gestemd wordt, hebben de leerlingen zelf bedacht en gaan over het vergroten van duurzaamheid in hun dorp.