Veteranendag Oost Gelre


Bericht is aangepast

OOST GELRE – In navolging van de nationale Veteranendag van afgelopen juni wordt in Oost Gelre op zaterdag 19 september voor de achtste keer de lokale Veteranendag georganiseerd. Op die dag wappert op diverse plekken in Oost Gelre dan ook de speciale veteranenvlag. Enige tijd geleden hebben alle veteranen in Oost Gelre een uitnodiging ontvangen om zich daarvoor aan te melden.

Programma
Om 13.30 uur leggen burgemeester Annette Bronsvoort, de inspecteur der veteranen, luitenant-generaal B.H. Hoitink MSc, en een delegatie van veteranen onder leiding van Aloys Roemaat, kransen bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Een erewacht is opgesteld en de ‘Last Post’ wordt ten gehore gebracht.

Daarna, van 14.00 tot 17.00 uur, gaat de Veteranendag verder bij Zaal Hogenkamp in Lichtenvoorde. De middag staat vooral in het teken van ontmoeting en het uitwisselen van ervaringen. Het Lichtenvoords Mannenkoor, onder leiding van dirigent Jurrien Zaagman, zorgt voor een passende muzikale omlijsting.

Veteranen
Volgens gegevens van het Veteraneninstituut wonen er op dit moment zo’n 100 veteranen in Oost Gelre. Een veteraan is iedere voormalige militair die ons land heeft gediend onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties. Hiertoe worden dus ook de internationale vredesmissies gerekend. Tevens valt het personeel van het voormalig Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hieronder.

Erkenning en respect
Militairen die zich voor Nederland hebben ingezet hebben recht op erkenning en respect. Ze zijn immers door de overheid uitgezonden en hebben in moeilijke en vaak levensbedreigende omstandigheden hun taak verricht. Het gemeentebestuur van Oost Gelre ondersteunt dan ook van harte het initiatief van de lokale veteranen.

Veteraan en toch geen uitnodiging?
Ook veteranen uit Oost Gelre die onverhoopt geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, zijn welkom op de Veteranendag.

Kranslegging ook voor inwoners
We stellen het zeer op prijs als inwoners van onze gemeente ook aanwezig zijn tijdens de kranslegging bij het herdenkingsmonument in Lichtenvoorde: 13.30 uur aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde, tegenover Sociaal Cultureel Centrum Den Diek.