Bron/auteur: Gemeente Oost Gelre

Woonvisie kleine kernen vastgesteld

De gemeenteraad heeft 15 oktober unaniem de Woonvisie kleine kernen vastgesteld. Wethouder Bart Porskamp is blij dat hij het tempo waarmee de woonvisie wordt opgepakt vast kan houden: “Er is aantoonbaar behoefte aan woningbouw in de kleine kernen. We hebben nu goed in beeld waar de kansen op woningbouw in de kleine kernen liggen. We willen hier samen voortvarend mee aan de slag.“

Behoefte aan woningen
De woningmarkt zit in de lift, ook in de kleine kernen. Er is nauwelijks woningaanbod, bijvoorbeeld voor starters en senioren die op zoek zijn naar betaalbare, levensloopbestendige en duurzame woningen. Aan de andere kant wil de gemeente leegstand in de toekomst voorkomen. Daarom zijn in gezamenlijk overleg tussen gemeente en dorpsbelangenorganisaties de woningbouwkansen per kern in beeld gebracht. Het resultaat is een Ruimtelijke verkenning kleine kernen, kortweg de Woonvisie kleine kernen. Wethouder Porskamp: “Concreet komt het er op neer dat we de komende twee jaar zo’n 15 woningen extra realiseren in elke kleine kern. Die staan nog los van de bestaande plannen die al lopen, zoals de woningbouw op de locatie van de voormalige Welkoop in Zieuwent.”

Nieuwe initiatieven
De betrokkenheid bij de plannen voor de kleine kernen is groot, zo heeft wethouder Porskamp gemerkt. Naar aanleiding van de publicaties meldden zich diverse initiatiefnemers uit de kleine kernen. “Het ging vooral om locaties die bij ons nog niet in beeld waren, maar waar de eigenaar kansen ziet voor woningbouw. We zijn nu bezig die locaties te beoordelen om te kijken hoe kansrijk ze zijn. De komende weken krijgen ze daarover van ons bericht.”

Klik voor meer informatie

Doorpakken
De gemeente wil samen met de dorpsbelangenorganisaties en initiatiefnemers doorpakken, maar ook recht doen aan de belangen van iedereen. “Dat betekent dat we nog wel de nodige procedures moeten doorlopen. Bijvoorbeeld het aanpassen van een bestemmingsplan of het verlenen van een omgevingsvergunning. Waar nodig moet ook het gesprek met de omgeving worden gevoerd rond locaties waar we uiteindelijk plannen willen uitvoeren. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar haast is geboden. We willen immers over twee jaar in elke kleine kern circa 15 woningen toegevoegd hebben”.

Informatie
Wie meer wil weten over de Woonvisie kleine kernen kan de visie inzien via de pagina Kleine kernen. Mocht u op dit moment vragen hebben over het aankomende traject, dan kunt u contact opnemen met Marloes Kos, via de mail naar kleinekernen@oostgelre.nl of telefonisch via het algemene nummer (0544) 39 35 35.Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.