Archeologisch onderzoek bij voormalig pand Rondeel

GROENLO – Dinsdagmorgen 7 mei is archeoloog Joop Hubers begonnen met een archeologisch onderzoek op de plek waar voorheen een uitbouw heeft gestaan van het voormalige pand Rondeel. Het pand is inmiddels aangekocht door Bas Wallerbosch van supermarkt Albert Heijn. In de tuin zullen 13 parkeerplaatsen worden aangelegd.

Omdat er diep gegraven gaat worden, voor onder andere hemelwateropvang, moet er archeologisch onderzoek plaatsvinden. De klus wordt gedaan door archeoloog en Grollenaar Joop Hubers. “Ik heb op een behoorlijk diepte funderingsresten gevonden uit de 17de eeuw”, vertelt Hubers, werkzaam bij het onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie RAAP. Tevens liet hij resten zien van een (rook)pijpje uit de 17de eeuw en stukken van schalen die hij in een kuil heeft gevonden.

Boven het gevonden stuk pijp en onder hoe die er vroeger uitzag

Ook heeft hij, maar dit uit een latere periode, een hemelwateropvanggang gevonden. Deze gang, met een boogvorm, werd vroeger gebruikt voor afvoer van hemelwater. Alles wat Joop Hubers aantreft wordt door hem opgetekend en zal worden worden bewaard in een database. De sleuf, waarin de vondsten zijn gedaan, is inmiddels weer dicht gegooid.

Woensdag worden er nog wel gaten gemaakt voor kratten waarin hemelwater wordt opgevangen. Daar zal Hubers nog bij aanwezig zijn.

Het pand aan de Beltrumsestraat zal worden verbouwd waarin beneden een commerciële ruimte komt. Boven worden twee appartementen ingericht, elk met een eigen entree en trappenhuis. Beide appartementen hebben een kelder en ook aan de omgeving is gedacht. De aanplant van twee bomen en een groene afscheiding.Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer