Grols verleden belicht 100 jaar lokale FNV

GROENLO – De Stoomhoutzagerij aan de Winterswijkseweg in Groenlo was woensdagmorgen 6 december het decor voor het overhandigen van het tijdschrift ‘Grols verleden’. Het tijdschrift, dat uitgegeven wordt door de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, gaat dit keer over dat het (meer dan) 100 jaar geleden is dat de eerste vakbondsactiviteiten in Groenlo werden opgestart.

In de kantine van de Stoomhoutzagerij zat het voormalige bestuur van FNV afd. Groenlo-Winterswijk. Dit bestuur is over gegaan tot FNV lokaal-Achterhoek. Omdat het een feestelijke gebeurtenis is, dat 100 jaar FNV is opgetekend in het tijdschrift ‘Grols Verleden’, werd er begonnen met koffie en gebak.

“We worden vaker gevraagd door organisaties of buurtverenigingen die 50 jaar of meer bestaan, of we daar aandacht aan kunnen geven”, vertelt Ben Verheij, voorzitter van de Oudheidkundige vereniging aan de aanwezigen.

“In 2015 werd ik aangesproken door Paul Schuurmans van FNV afd. Groenlo-Winterswijk. Na aanleiding van dit gesprek zijn wij begonnen met het zoeken naar ‘basis materialen’ en notulen van de FNV. Ook zijn er gesprekken geweest met leden en of familie leden. Nog tijdens het werken aan het artikel bleek dat eigenlijk niet het 100-jarig maar het 109-jarig bestaan gevierd had moeten worden”, vertelt Verheij.

In de eerste zestig á zeventig jaar, van de geschiedenis van de vakbondsactiviteiten in Groenlo, is de verslaglegging nog met de hand geschreven. Hiervan zijn in het tijdschrift enkele illustraties opgenomen. Ook zijn er zeer oude krantenknipsels verzameld die een goed beeld geven van de zaken die men toen belangrijk vond.

Van al de ingezamelde informatie heeft Ferry Broshuis een verhaal geschreven en Ruud Kaak heeft alles in de layout van het ‘Grols Verleden’ gegoten.

Leden van de Oudheidkundige Vereniging krijgen het ‘Grols Verleden’, nummer 19, jaargang 16 thuis gestuurd.