Home » Groenlo » Geen nieuwjaarsschieten met Grols kanon

Geen nieuwjaarsschieten met Grols kanon

948

GROENLO – Na ‘eeuwen’ trouwe dienst gaat het Grolse kanon op de Kanonswal met pensioen. Hiertoe hebben de Compagnie Grolle en de Stichting Vrienden van de Grolse Kanonnen besloten. De Compagnie Grolle vindt schieten met de trots van Groenlo niet meer verantwoord. De Stichting vrienden van de Grolse kanonnen, die voor de organisatie van het Nieuwjaarsschieten tekende, legt zich daar bij neer. Veiligheid gaat boven alles.

Wat is er aan de hand
De kanonsloop is zeer oud en is gegoten tussen 1565 en 1570 in Engeland. Dus al ruim 450 jaar. Het heeft alle belegeringen mee gemaakt van Groenlo en heeft al die tijd ‘gewaakt’ over de roemruchte vestingstad Grol. Grollenaren hebben veel aan dit kanon te danken. Vandaar dat het ook het symbool is van Groenlo.

Tijdens de Slag om Grolle van 2010 heeft het kanon mee gedaan. Maar telkens als er een schot mee werd gelost voelden de soldaten, die een eind vóór t kanon stonden, dat er stukjes schroot in hun nek terecht kwam. Het schieten met t Grolse kanon werd tijdens de editie van 2010 nog gestaakt. Sindsdien wordt er alleen nog maar geschoten op Nieuwjaarsdag en carnavals zondag. Maar steeds vaker werd geconstateerd dat er steeds grotere stukken schroot los kwam uit het kanon.

Bij het Nieuwjaarschieten op Nieuwjaarsdag van dit jaar vloog er een ontzettend groot stuk schroot los van de kanonsloop. Toen is besloten om met carnaval 2017 nog maar één keer te schieten omdat ook na het eerste schot brandende resten van de kruitlading onder de roest bleven zitten ondanks dat er met een natte doek de brandende delen gedoofd werden. Gevaarlijk dus om daar dan voor een tweede schot 500 gram kruit in te brengen voor het volgende schot.

Edwin Grothe (Voorzitter Vrienden van de Grolse Kanonnen) en Colin Meulenbeek (voorzitter van de Compagnie Grolle hierover: “jammer dat het Grolse kanon met pensioen gaat maar de veiligheid gaat voor alles”.

Erik Mentink (mede organisator Kanonschieten) hierover: “Ik ben bijna bij alle twintig edities van het kanonschieten op Nieuwjaarsdag aanwezig geweest en heb de boel aan elkaar gepraat. Het schieten met t Grolse kanon heeft er mede voor gezorgd dat het hele ‘Vestingstad gebeuren’ een boost heeft gekregen’. We zijn aan het kijken hoe we het kanonschieten middels foto’s en film toch voor het toerisme visueel kunnen maken”.