Home » Groenlo » ‘Grolsen wanten’ vastgelegd op ‘doek’

‘Grolsen wanten’ vastgelegd op ‘doek’

267

GROENLO – De Sociëteit Grolse wanten werd vrijdagavond 25 mei blij verrast met het eindresultaat van een wel heel bijzonder schilderij. Ger-Jan Voerman, geboren en getogen Grollenaar maar nu wonend in Aalten heeft een ‘Grolse wanten stilleven’ geschilderd.

Schilderij Grolse Wanten. Foto: Marcel Houwer

“Het contact werd gelegd met de laatste editie van de Slag om Grolle”, aldus Rudy koppelman van de Grolse Wanten. Ger-Jan wilde graag iets voor maken de Grolse Wanten. “Ik vond het een eer dat ik werd gevraagd om iets te maken”, aldus Ger-Jan. “Wij hebben hem enkele handreikingen gegeven en het resultaat mag er zeker zijn”, aldus Rudy Koppelman.

“Ik heb met dit schilderij de nadruk willen leggen op het oorspronkelijk kledingstuk van het breimotief. Vanuit de historie zien we dat namelijk als eerste terug in de Grolse Wanten”, laat Ger-Jan weten.

Ger-Jan zelf onthulde het schilderij aan de leden van Sociëteit Grolse wanten. “Het is net een foto”, was een veel gehoorde kreet nadat het ‘doek’ werd getoond. Het olieverf schilderij, dat zo’n 50 bij 40 centimeter is, krijgt een prominente plek op de expositie van de Grolse Wanten. Deze permanente expositie zal worden gehouden in de Stadsboerderij aan de Notenboormstraat in Groenlo.

Om de expositie te doen slagen doet de Sociëteit Grolse wanten een beroep op de actie Hart voor de Achterhoek van de Rabobank Noord-en Oost Achterhoek tevens is er er een bijdrage gevraagd aan het Prins Bernard Cultuurfonds en loopt er een burgerinitiatief. Tevens zal er jaarlijks de zogenaamde ‘Week van de Grolse want’ worden gehouden in de Stadsboerderij Grolle. Dit zal dan in principe het startsein zijn voor de winterperiode. Dit is tevens de periode voor het dragen van de Grolse Wanten.

Als alles meezit zal de permanente expositie in het najaar 2018 worden geopend.

[su_box title=”Grolse wanten.” box_color=”#4d7787″ title_color=”#000000″ radius=”2″]Het Grolse wanten breien is officieel opgenomen op lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. <p.>Het Grolse wanten breien is een lokale traditie die teruggaat tot de 17e eeuw maar nog altijd springlevend is. In plaats van herders, breien nu ruim 40 vrouwen in Groenlo de wanten, mutsen en sjaals met specifiek patroon.

Voor meer informatie http://grolsewanten.nl/[/su_box]

Midzomerwandeling in Groenlo

Zaterdag 22 juni 2024 wordt de Midzomerwandeling georganiseerd in Groenlo. Deze wandeltocht is 6 kilometer en deelname is gratis. Start: Brouwersnös Eibergseweg 1 Groenlo. Starttijd: Tussen 19.30 uur en 20.30 uur.