Home » Groenlo » Kloeck Volck tijdens Slag om Grolle

Kloeck Volck tijdens Slag om Grolle

557

GROENLO – Het bier ‘Kloeck Volck’ werd woensdagavond gepresenteerd in Brouwersnös in Groenlo, Het is een speciaalbier met Spaans temperament. Het bier is gebrouwen in de brouwerij van Brouwersnös door ‘de brouwmeester’ van Grolsch en Brouwersnös.

“Het bier is speciaal omdat het een samenwerking is van drie partijen. De Grolsch, omdat zij in Groenlo zijn begonnen met het brouwen van bier, De Slag om Grolle, om te kijken of er een bier gebrouwen dat een beetje voldoet aan de tijd 1627 en Brouwersnös omdat wij hier nu brouwen”, vertelt Jos Oostendorp van Brouwersnös.

Kloeck Volck is een amberkleurig saison bier met 5% alcohol. Het bier is gebrouwen met Hollandse mout, Spaanse sinaasappelschillen en laurier. Dit laatste is het klassieke symbool voor de overwinning. Uitzonderlijk is de vergisting van het speciaalbier. Het bier is drie keer vergist. De eerste vergisting is de ambachtelijke bovenvergisting in open gistkuipen. Hierdoor ontstaan intensieve aroma’s. Vervolgens heeft vergisting plaatsgevonden in gesloten tanks voor het koolzuur in het bier. Om het bier lang fris en vol van smaak te houden, is aanvullend gekozen voor hergisting op fles. Dit alles heeft geresulteerd in een fruitig, kruidig, licht bitterzoet bier met tonen van karamel.

De naam van het biertje is bedacht door Godfried Nijs, hij kon deze avond er niet bij zijn. Wel waren de prijswinnaars aanwezig. Enkele weken werden namelijk drie namen gepresenteerd. Daarbij werd gevraagd wat de mooiste naam zou zijn voor het nieuw gebrouwen bier. De keuze ging dus naar ‘Kloeck Volck’ en daar werden drie winnaars uit gekozen. De winnaars mochten het gerstenat als eerste proeven. Dat waren Ilona Nitschke (Winterswijk), Jeroen Wolberink (Hengelo) en Bart Schreiber (Enter).

Bier en de Slag om Grolle
Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 oktober 2019 vindt voor de zevende keer de Slag om Grolle plaats. Drie dagen lang wordt de stad omgetoverd tot de vestingstad Grolle ten tijde van de Slag om Grolle in 1627. Tot in het kleinste detail wordt de historische veldslag tussen de Staatsen en de Spanjaarden nagebootst. Een terugkerend historisch spektakel waarbij ruim 1.600 re-enactors uit heel Europa betrokken zijn. De historische binnenstad van Groenlo ondergaat daarbij een ware metamorfose waardoor bezoekers zich in de 17e eeuw wanen. En bier hoort daar uiteraard bij!

Verkrijgbaarheid
Kloeck Volck is vanaf maandag 30 september aanstaande verkrijgbaar in 33 cl fles bij supermarkten en slijterijen in de omgeving van Groenlo (in de driehoek Winterswijk – Eibergen – Ruurlo). Uiteraard is het bier rondom en tijdens de Slag om Grolle als tapbier verkrijgbaar.