Kwaliteit van het ingezamelde PMD loopt terug

OOST GELRE – De kwaliteit van ingezamelde plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) in Oost Gelre loopt terug. Met name de laatste pmd-inzameling in Groenlo bleek sterk vervuild. Er zaten veel plastic en metalen voorwerpen in die geen ‘verpakkingsafval’ waren en dus niet bij het pmd horen. Ook werd veel restafval in de containers aangetroffen. Zo lopen we waardevolle grondstoffen en inkomsten mis.

Vervuild pmd moet worden verbrand en kost dus geld
Sterk vervuild pmd wordt afgekeurd door de sorteerder en moet als restafval worden verbrand. In plaats van opbrengsten voor de grondstoffen maken we op deze manier extra kosten voor het verbranden. Die kosten moet de gemeente betalen. En die berekenen we weer door in de afvalstoffenheffing. Zorg er daarom voor dat u uw afval op de goede manier scheidt!

Tips inzameling pmd

Alleen verpakkingen!
Er mag een hele boel bij het pmd maar niet alles. Pmd gaat om verpakkingsafval van plastic of metaal en drankenkartons uit het huishouden. Andere voorwerpen van plastic of metaal horen niet bij pmd.

Klik voor meer informatie

Platdrukken bespaart ruimte
Om ruimte te besparen kunt u uw pmd los in de container of zak stoppen. U kunt uw plastic fles, flacon of het drinkpak het beste platdrukken na gebruik. Haal de dop van de verpakking en druk de lucht eruit, op deze manier bespaart u ruimte. Door vervolgens de dop weer op de verpakking te draaien voorkomt u dat de lege verpakking gaat lekken.

Leeg blijft leeg
Het is niet nodig om de verpakkingen schoon te maken. Het is voldoende als de verpakking leeg is. Als de verpakking eenmaal leeg is, is het belangrijk dat de verpakking ook leeg blijft. Vul geen lege verpakking met ander pmd-afval, dit verstoort het sorteerproces bij de verwerker.

Heeft u vragen over de pmd-inzameling?
Neem dan contact op met het ROVA Klantcontactcentrum, tel. (038) 427 37 77 of via www.rova.nl/contact(externe link). Het ROVA Klantcontactcentrum is op werkdagen bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur en op zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur.