Permanente expositie geopend.


GROENLO – Zaterdag 9 november werd de permante expositie in de Stadsboerderij van de Grolse Wanten geopend. Voordat de genodigden een kijkje konden nemen in de Stadsboerderij vond er een bijeenkomst plaats.

“Beste Grollenaar”. Zo begon wethouder Marieke Frank van de gemeente Oost Gelre haar toespraak in een ‘Belegh van Grol’ vol met Grollenaren of die zich betrokken voelen tot Grolle. “Vanaf 2005 maakt de Sociëteit Grolse Wanten zich al sterk voor de Grolse Wanten. Voor 2005 waren de Grolse Wanten er ook, maar we stonden er toen niet bij stil. Iemand die dat kon breien maakte dat en wij droegen het. Wij groeiden er mee op”, aldus Marieke Frank.

De permanente expositie is op de eerste verdieping van de Stadsboerderij. In de nog te realiseren belevenis VVV zal de Grolse Wanten prominent aanwezig zijn. Op dit moment zijn er al zo’n veertig items in de Grolse Wanten stijl.

De heren van Sociëteit Grolse Wanten zijn inmiddels alweer bezig met een volgend project; dit is een film over het Grolse Wanten breinen en zal 2020 te zien zijn. “Zo is deze mooie Grolse cultuur voor het nageslacht vastgelegd”, vertelde Johan klein Gunnewiek.

De Sociëteit Grolse Wanten is opgericht in 2005 en in 2007 werd een patronenboekje uitgebracht om de patronen vast te leggen. In 2017 kwam de Grolse Wanten op de lijst Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. In 2019 is dus de opening expositie Grolse Wanten breien in de Stadsboerderij.


Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.