Home » Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek stimulans voor ondernemers

Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek stimulans voor ondernemers

629

GROENLO – Met de opening van het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek op vrijdag 24 juni door gedeputeerde Jan Markink hebben ondernemers op Regionaal Bedrijvenpark  Laarberg in Groenlo nieuwe mogelijkheden om hun bedrijven te ontwikkelen. Zij doen er zelf onderzoek en kunnen door samenwerking gebruik maken van de daar opgedane kennis.

Het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek is bedoeld voor toegepast onderzoek. Dat wil zeggen dat bedrijven het centrum gebruiken voor productieprocessen of voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit is meestal een vervolg op wetenschappelijk onderzoek dat gebeurt bij instituten en universiteiten.

Op bedrijvenpark  Laarberg en in de regio zijn veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in het verwerken van biologisch materiaal en het toepassen van nieuwe technologie, zoals het winnen van eiwit uit plantaardig materiaal. Deze eiwitten worden bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor de vegetarische en veganistische producten, die enorm in opkomst zijn. Supermarkten verkopen steeds meer van dit type voedingsmiddelen. Door gebruik te maken van het nieuwe praktijkcentrum kunnen de bedrijven hun productietechniek verbeteren en nieuwe producten ontwikkelen. Voor deze producten is nu al veel belangstelling van bedrijven die grondstoffen produceren voor de voedingsmiddelenindustrie.

Regionaal Bedrijvenpark Laarberg
Regionaal Bedrijvenpark Laarberg biedt het Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek aan als faciliteit voor bedrijven in de regio. Het praktijkcentrum wordt daarnaast een innovatie hub waar ondernemingen onderzoeksopdrachten voor studenten kunnen neerleggen. Samen met allerlei andere initiatieven kan er een eiwitketen in Oost Nederland ontstaan. Dit biedt kansen voor de teelt van eiwitrijke gewassen, het verwerken van gewassen, het maken van machines en er ontstaat extra werkgelegenheid.

Eiwitproducent ABC Kroos

ABC Kroos is een startend bioraffinagebedrijf dat gespecialiseerd is in de extractie van eiwit uit diverse plantensoorten, waaronder uien en waterlinzen (kroos). Een veelbelovend product is eiwit dat ABC Kroos wint uit uien. De uien zijn een restproduct van de uienverwerkende industrie. ABC Kroos is eerste gebruiker van het nieuwe praktijkcentrum. In dit laboratorium werkt het bedrijf aan de productontwikkeling. Naast het praktijkcentrum heeft ABC Kroos een eigen productie-unit in gebruik genomen, de eerste in zijn soort in Nederland. ABC Kroos doet onderzoek in het praktijkcentrum en heeft daarnaast hoge verwachtingen van samenwerking met andere biotechnologische bedrijven die hiervan gebruik maken.