Schrijver onthult eigen muurgedicht


GROENLO – Jan Cremer, schrijver en dichter, onthulde zondag tijdens de ‘Slag om Grolle’ een muurgedicht dat komt van zijn hand. Naast het gedicht zijn ook een korte biografie en een afbeelding van Jan Cremer geplaatst op de gevel van het pand, op de hoek van de Notenboomstraat en de Beltrumsestraat.

Jan Cremer brak in de jaren zestig door met zijn, zeker voor die tijd, taboedoorbrekende boeken ‘Ik, Jan Cremer’ en ‘Ik, Jan Cremer, tweede boek’. Naast schrijver is Cremer ook beeldend kunstenaar. De boeken waren controversieel maar ook erg succesvol en maakten Cremer voor velen een sixties-legende.

De contacten tussen de groep Muurgedichten Groenlo en Jan Cremer kwamen tot stand nadat de schrijver eind 2018 een brief had geschreven aan burgemeester Annette Bronsvoort. Daarin vertelde hij, zelf geboren in Enschede, over zijn Groenlose roots: zijn grootouders zijn er geboren en hebben er gewoond. Hij heeft daarover geschreven in zijn boek Fernweh (vertaling: Reislust).

Muurgedichten in Groenlo
Op 1 mei 2015 werd het eerste muurgedicht in Groenlo onthuld. Muurgedichten verrassen de bezoekers van de vestingstad en doen ze even stilstaan. Het zorgt voor een andere beleving van de plek. Kale gevels worden door een muurgedicht als het ware geactiveerd. Bewoners van Groenlo en haar toeristen komen in aanraking met poëzie en historie.

Alle gedichten hebben een herkenbare relatie met het gebouw of de omgeving. De gedichten zijn toegankelijk, goed leesbaar en verfraaien een pand. De gedichten zijn zeer divers in vorm en thema. Er zijn zowel regionale als landelijk bekende dichters geselecteerd.


Bron: Streekgids.nl


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.