Code rood zomerstorm

Om 10.50 uur is er officieel een storm gemeten, met een windkracht 9 op meetstation Hoek van Holland. Dit is vrij uniek, want tot zoveel wind komt het meestal niet in de zomer. Wanneer er een windkracht 9 gemeten wordt, mag officieel gesproken worden van storm. Deze storm brengt ook (zeer) zware windstoten met zich mee. Op weerstation Hoek van Holland is al een windstoot gemeten van 101 kilometer per uur, in de categorie zwaar. De windstoten kunnen in de kustregio’s nog oplopen tot 110 kilometer per uur.

Verplaatsing windveld
Het lagedrukgebied dat dit windveld veroorzaakt, trekt in de loop van de dag noordoostwaarts, waarna de wind ook elders in het land flink aantrekt en naar het noordwesten draait. Ook in het binnenland gaat het fors waaien met een windkracht 5 tot 7 en zijn zware windstoten mogelijk. Daarbij valt een aantal regen- en onweersbuien, en lokaal is hagel mogelijk.

Zomerstorm
Zomerstormen komen niet vaak voor. Aangezien de bomen vol in het blad staan, is er meer risico op het afbreken van takken. Ook raadt MeteoGroup sterk af om met een caravan of aanhanger de weg op te gaan. Campinggasten doen er goed aan de tent nog eens extra goed vast te maken.

Code rood
Het KNMI heeft inmiddels code rood uitgegeven voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland.