Eerste tropische dag van 2019!


Het is de eerste lokale tropische dag van 2019. Om 12:35 uur werd het in het Brabantse Gilze-Rijen 30,0 graden. Voor een tropische dag moet het minstens 30,0 graden worden. Komende uren loopt het kwik in het binnenland nog verder op naar 32 graden en wordt het waarschijnlijk de warmste 2 juni ooit gemeten. De eerste lokale tropische dag valt 10 dagen eerder dan gemiddeld en past goed in de trend van de klimaatverandering.

De vroegste tropische dag ooit gemeten viel al op 21 april 1968. Het werd toen in Gemert en Venlo 32,2 graden en weerstation Volkel noteerde 30,5 graden. In andere jaren kwam het helemaal niet tot tropische warmte, maar dat is iets wat vroeger nog wel eens voorkwam. In het huidige klimaat komt het elke zomer tot tropische dagen. De laatste zomer zonder tropische dagen was in 1965. Zoiets is tegenwoordig bijna ondenkbaar.

Vorig jaar viel de eerste lokale tropische dag op 28 mei, het werd toen in delen van Gelderland en Brabant nipt 30 graden. In 2017 viel de eerste lokale tropische dag nog vroeger op 17 mei. Beide meimaanden verliepen, in tegenstelling tot mei 2019, bijzonder warm.

Op 18 september vorig jaar was het voor het laatst ergens in Nederland tropisch warm. Weerstation Maastricht noteerde toen 30,1 graden. Daarmee viel de laatste lokale tropische dag van het jaar uitzonderlijk laat.

Normaal telt het binnenland 4 tot 6 tropische dagen per jaar. De meeste hete dagen worden in het oosten van Brabant en in Noord- en Midden-Limburg gemeten. In de kustprovincies komt het tot 0-2 tropische dagen per jaar. Op de Wadden zijn tropische temperaturen het zeldzaamst.

Recordveel tropische dagen werden in 1947 geteld in Maastricht, namelijk 26! Vorig jaar telde het Limburgse Arcen 21 tropische dagen, een derde plaats. In 1976 telde Volkel 22 tropische dagen en in 1995 had Arcen er 23.


Bron: MeteoGroup. www.weer.nl / www.meteogroup.com
Foto: Meteogroep (PR)


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.