Eerste zomerse dag

Morgen piekt de temperatuur en wordt het op veel plaatsen voor het eerst dit jaar zomers warm, aldus MeteoGroup. Daarna volgt een periode met beduidend koeler weer, al laat de zon zich wel vaak zien.

Zuidenwind
Tussen een hogedrukgebied boven Oost Europa en lagedruk boven de Atlantische Oceaan voert een zuidenwind maandag zomers warme lucht naar Nederland. Op veel plekken stijgt het kwik dan tot een zomers niveau van 25 graden of meer. Tot dusver heeft alleen het Zeeuwse Westdorpe een zomerse dag kunnen bijschrijven. Dat gebeurde bijna een maand geleden, op 15 april.

De Bilt
Als het maandag ook in De Bilt 25 graden wordt, kunnen we officieel voor het eerst dit jaar van een landelijke zomerse dag spreken. Het is zeer waarschijnlijk dat dit inderdaad lukt in De Bilt. Overigens is het weerbeeld morgen niet volkomen zonnig. Er trekt vrij veel dunne bewolking op grotere hoogte over. Vaak zal de zon daar wel goed voelbaar doorheen kunnen schijnen.

Koufront
In de nacht naar dinsdag nadert een zwak koufront vanuit het westen. Het zal gedurende de dinsdag de zomers warme lucht naar Duitsland verdrijven. Het front zal weinig actief zijn. Meer dan enkele wolkenvelden en een lokale lichte bui levert het niet op. Tussendoor laat de zon zich zien. Maar met een naar zuidwest ruimende wind stroomt wel minder warme lucht binnen. Dinsdag wordt het langs de kust nog maar een graad of 15. In het zuidoosten stijgt het kwik tot 20 a 21 graden. Na dinsdag wordt het nog iets koeler maar de zon is wel regelmatig van de partij.

Meer informatie: www.weer.nl
www.meteogroup.com