Home » Landelijk » Partnernieuws dat ertoe doet. » Inbraak voorkomen: Tips om je hierbij te helpen

Inbraken zijn helaas een alledaags probleem geworden. Het is belangrijk om je huis en eigendommen te beschermen tegen indringers. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om het risico op inbraak te verminderen. In dit artikel delen we enkele waardevolle tips om je te helpen bij het voorkomen van inbraken.

Investeer in goede sloten
Het is essentieel om te investeren in degelijke sloten voor je huis. Een goed slot is de eerste verdedigingslinie tegen inbrekers. Kies bij voorkeur voor sloten met het SKG-keurmerk, dat aangeeft dat ze getest zijn op inbraakwerendheid. Daarnaast is het verstandig om je sloten regelmatig te laten controleren en onderhouden door een professional.

Versterk deuren en ramen
Naast goede sloten is het belangrijk om te zorgen voor sterke deuren en ramen. Inbrekers proberen vaak binnen te komen door zwakke punten in deze constructies. Overweeg het installeren van stevige deuren met veiligheidssloten en gebruik gehard glas voor ramen op de begane grond. Daarnaast kunnen metalen raam- en deurroosters extra bescherming bieden.

Installeer een alarmsysteem
Een alarmsysteem is een effectieve manier om inbrekers af te schrikken. Het geluid van een alarmsirene kan potentiële indringers afschrikken en ervoor zorgen dat ze snel vluchten. Kies voor een alarmsysteem dat is aangesloten op een meldkamer, zodat er bij een alarm direct actie ondernomen kan worden. Vergeet ook niet om duidelijk zichtbare waarschuwingsstickers en borden te plaatsen om te laten zien dat je huis beveiligd is.

Verder is een beveiligingscamera thuis installeren ook een goed idee. Niet alleen kan je hierdoor beter de activiteit rondom controleren, maar ook bewijsmateriaal leveren in het geval dat er toch iets gebeurd is bij je woning. Naast een alarm kunnen camera’s dus ook enorm bijdragen in inbraakpreventie omdat het inbrekers afschrikt, omdat ze het gevaar van bewijsmateriaal herkennen.

Verlichting en bewegingssensoren
Een goed verlichte woning kan inbrekers ontmoedigen. Zorg voor voldoende buitenverlichting rondom je huis, vooral bij de ingangen. Overweeg het installeren van bewegingssensoren die de verlichting automatisch inschakelen wanneer er beweging wordt gedetecteerd. Dit maakt het moeilijker voor inbrekers om onopgemerkt te blijven.

Maak je huis bewoond
Een leegstaand huis is een aantrekkelijk doelwit voor inbrekers. Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet, zelfs als je er niet bent. Gebruik tijdschakelaars om de verlichting op verschillende tijdstippen in te schakelen en vraag je buren om regelmatig je post op te halen. Daarnaast kan het nuttig zijn om een auto op de oprit te parkeren om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

Wees voorzichtig met sociale media
Het delen van je vakantieplannen op sociale media kan onbedoeld indringers informeren over je afwezigheid. Wees voorzichtig met wat je online deelt en vermijd het plaatsen van berichten over je vakanties totdat je weer thuis bent. Het is beter om deze informatie privé te delen met vertrouwde vrienden en familie.

Sluit ramen en deuren altijd goed af
Dit lijkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om ramen en deuren altijd goed af te sluiten, zelfs als je maar even weg bent. Een open raam of deur is een uitnodiging voor inbrekers. Controleer regelmatig of alle ramen en deuren gesloten zijn voordat je het huis verlaat.