Home » Landelijk » Magica Festival laat binnenstad Almelo weer bruisen

Magica Festival laat binnenstad Almelo weer bruisen

209

ALMELO – De allerbeste illusionisten en goochelaars van Nederland zijn van 10 tot en met 13 september te bewonderen in Almelo. Tijdens het vierdaagse Magica Festival treden zij door de hele binnenstad op in speciale popup-theaters, in horeca-gelegenheden, winkels en ook op straat. Het festival, dat dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt, heeft grote namen weten te strikken. Absolute trekker en ambassadeur van Magica is illusionist Victor Mids van het populaire programma Mindf*ck.

Illusionisme en goochelkunst zijn momenteel net als in het buitenland ook in Nederland mateloos populair. Dit dankzij de populariteit van internationale sterren als David Blaine en Dynamo. Filmpjes van hen op Youtube worden miljoenen keren bekeken. In Nederland is de Nederlandse illusionist en arts Victor Mids zeer populair. Hij heeft zich verbonden aan het Magica Festival en zal op 11 en 12 september twee exclusieve shows geven in het Theaterhotel. Dit is voorlopig de enige mogelijkheid om Mids live in actie te zien toveren met ‘neuromagic’, zijn eigen combinatie van illusionisme, psychologie, geneeskunde en vingervlugheid.

Magie van de binnenstad
Het Magica Festival is een vierdaagse belevenis waarmee Almelo zich op de kaart wil zetten als een stad die het bezoeken waard is. Net als veel andere steden, kampt Almelo in de binnenstad met een toenemende winkelleegstand en een teruglopend bezoekersaantal. Het initiatief voor het Magica Festival komt van Stichting ACE (Almelo City Events) en wordt gesubsidieerd door de gemeente en de provincie Overijssel. Festival-directeur Marianne van de Steeg: “Als we niets doen, worden steden zoals Almelo slaapsteden. Met het Magica Festival willen we niet alleen bezoekers van de stad maar ook de Almeloërs zelf laten zien en ervaren hoe mooi en bijzonder onze stad is.”

Popup-theaters en Magisch Museum
Markante panden in de binnenstad worden tijdens het goochel-evenement omgetoverd tot popup-theaters waar meerdere keren per dag voorstellingen worden gegeven. Er zijn optredens van onder meer goochelaar-filosoof Tilman Andris, kaartgoochelaar Peter Woerde, Rafael, Niek Takens en Scott en Muriel. Overal in de binnenstad duiken tijdens het Magica Festival goochelaars en illusionisten op. In cafés en restaurants vertonen zij aan tafel hun kunsten, verder zijn er tijdens het festival films te zien, is er een Magisch Museum en worden workshops en lezingen gehouden, onder meer over magie en goochelen door de eeuwen heen.

Volgend jaar weer
Het enthousiasme voor het komende evenement in Almelo, is bijzonder groot. Tientallen vrijwilligers werken mee aan de organisatie. Het Magica Festival moet een jaarlijks terugkerend evenement worden.