Home » Nationaal Schoolontbijt viert 16e editie op bassischolen en stadhuizen

Nationaal Schoolontbijt viert 16e editie op bassischolen en stadhuizen

276

Ook dit jaar gaan een half miljoen kinderen gezond en gezellig ontbijten op basisscholen in het hele land. Zo ervaren ze hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten.

Een ontbijtfeestje voor iedereen

Ook dit jaar gaan een half miljoen kinderen gezond en gezellig ontbijten op basisscholen in het hele land. Zo ervaren ze hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten. Met speciaal lesmateriaal leren ze er alles over. En in zo’n 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. De leerlingen krijgen via hun bakker of supermarkt uit de buurt een gezond en gevarieerd ontbijtpakket. Deze 16e editie van het Nationaal Schoolontbijt, van 5 tot en met 9 november, draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’

Zelf tuinkers kweken
Het ontbijtpakket van het Nationaal Schoolontbijt is verder uitgebreid. Het bestaat uit volkorenbrood, volkoren- en tarwebolletjes, krentenbollen, halvarine, aardbeienjam, 30+ kaas, fruit- en groentespread, halfvolle yoghurt, cruesli, honing, halfvolle melk en vruchtenthee. Voor kinderen met een glutenovergevoeligheid zitten er glutenvrije crackers in het pakket. De tuinkers bij het ontbijt krijgen de scholen eerder toegestuurd om kinderen die zelf te laten kweken. De kinderen vinden ook vrolijke placemats en een leuk doeboekje voor thuis in het pakket. Het boekje staat vol met spelletjes, tips, weetjes en recepten voor gezonde traktaties: zoete en hartige broodlolly’s. Compleet met grappige stickers om de gezonde lolly’s extra persoonlijk en feestelijk te maken. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Aldi, Coop, Poiesz, Hoogvliet, Vomar en Boni zorgen ervoor dat de half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen.

Burgemeestersontbijt
Naast de ontbijtjes in de klas brengen in zo’n 275 gemeenten schoolkinderen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Aan de ontbijttafel wisselen de burgemeesters met hun jongste burgers van gedachten. Veel van die burgemeesters betalen symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Kinderpostzegels zet zich in voor kwetsbare kinderen. Één van de projecten is het aanbieden van kinderfeestjes voor de héle klas, waarbij scholieren op een speelse manier leren dat iedereen erbij hoort. Net zoals bij het Nationaal Schoolontbijt, waar de hele school aan deelneemt er voor ieder wat wils op tafel staat. Daarom draagt deze ontbijtweek het thema ‘Een feestje voor iedereen!’.

Ambassadeur van Gezonde School
In de ontbijtweek leren kinderen alles over een gezonde start van de dag. Bijvoorbeeld met animatiefilmpjes en met de Ontbijtmeter. Daarmee ontdekken scholieren hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. De aandacht voor een gezond ontbijt blijft belangrijk. Ontbijten geeft energie, levert belangrijke voedingsstoffen, helpt de stoelgang en laat kinderen minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpen. Bovendien is het natuurlijk heel gezellig om samen te ontbijten. Het Nationaal Schoolontbijt laat dat van 5 tot en met 9 november weer aan heel Nederland zien en heeft daarbij de steun van maatschappelijke organisaties. Bovendien is het Nationaal Schoolontbijt ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband dat scholen helpt om het hele jaar aandacht te besteden aan de gezondheid van hun leerlingen.