Home » Landelijk » Onderzoek toont hoogste ‘Sociale Cohesie’ in Friese Waddeneilanden, Twente, en de Achterhoek; Stedelijke Gebieden Scoren Laag

Onderzoek toont hoogste ‘Sociale Cohesie’ in Friese Waddeneilanden, Twente, en de Achterhoek; Stedelijke Gebieden Scoren Laag

3019

In een uitgebreid onderzoek dat in alle 342 Nederlandse gemeenten is uitgevoerd, zijn opvallende patronen in sociale cohesie aan het licht gekomen. Sociale cohesie, gedefinieerd als het klaarstaan voor elkaar en er zijn voor de buren bij hulpbehoeften, verschilt aanzienlijk per regio.

Bijzonder opvallend is dat de Waddeneilanden, gemeenten in Twente en de Achterhoek, delen van Zeeland en Noord-Limburg goed scoren. Om de situatie te evalueren, heeft Elsevier gebruikgemaakt van een beoordelingssysteem dat varieert van ‘zeer goed’ tot ‘zeer slecht’.

De top 3 gemeenten voor sociale cohesie zijn:
Vlieland – Friesland
Terschelling – Friesland
Dinkelland – Overijssel

Daarnaast zijn de volgende Gelderse gemeenten prominent aanwezig in de ranglijst: 13. Aalten – Gelderland, 15. Oost Gelre – Gelderland en 16. Berkelland – Gelderland.

Het artikel, geschreven door Ruud Deijkers en Mireille Folkerts en gebaseerd op onderzoek van Bureau Louter [icon name=”external-link-alt” style=”solid” class=”” unprefixed_class=””], analyseert de WoON-enquête van het CBS uit de jaargangen 2006 tot 2021. Er is speciale aandacht besteed aan sociale cohesie, waarbij de resultaten een afname in vrijwel alle gebieden tonen in de genoemde periode.

De resultaten onderstrepen het belang van sociale cohesie voor de levenskwaliteit, veiligheid en economische vitaliteit in gemeenschappen. Beleidsmakers worden aangemoedigd om deze bevindingen te gebruiken om de unieke uitdagingen en kansen van sociale cohesie in zowel landelijke als stedelijke gebieden te begrijpen en aan te pakken.

De afname van sociale cohesie in de afgelopen vijftien jaar suggereert dat dit een essentieel aandachtsgebied moet blijven voor gemeenschappen en overheden in heel Nederland. De bevindingen dienen als een waardevolle gids voor toekomstige inspanningen om de verbondenheid en het welzijn van de Nederlandse bevolking te versterken.