Home » Landelijk » Onterechte verplichting hybride warmtepomp voor miljoenen huiseigenaren

Onterechte verplichting hybride warmtepomp voor miljoenen huiseigenaren

938

Bijna 2,5 miljoen huiseigenaren lopen het risico onterecht gedwongen te worden een hybride warmtepomp aan te schaffen als minister De Jonge zijn plannen doorzet. Ondanks beweringen van de minister dat de warmtepompen zich in 7 jaar terugverdienen, toont onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) aan dat het gemiddeld 9,5 jaar duurt voor deze huizen.

De verplichting vanaf 2026 om een hybride warmtepomp te kopen bij vervanging van de cv-ketel, is gebaseerd op een onderzoek dat volgens VEH onrealistische aannames maakt over gasverbruik en andere kosten. “Huiseigenaren moeten kunnen rekenen op correcte gegevens voordat ze zo’n grote investering doen”, zegt Cindy Kremer, directeur van VEH.

Uit het onderzoek van VEH blijkt ook dat de verplichte aanschaf financiële druk legt op kwetsbare huiseigenaren. Het financieren van een warmtepomp, vooral via renteleningen, kan financiële lasten verhogen. VEH pleit daarom voor verhoogde subsidies.

Hoewel de warmtepomp voordelen biedt voor sommige huiseigenaren, benadrukt VEH de noodzaak van maatwerk en een bredere kijk op de financiële gevolgen van de energietransitie. Het onderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Berenschot voor VEH.