Repareert de jeugd nog wel?

Jongeren gooien liever een apparaat weg dan het te (laten) repareren. Uit een klantonderzoek uitgevoerd door grote landelijke onderdelenleveranciers en witgoedmonteurs komt deze zorgwekkende trend naar boven. Omdat dit een groeiend risico voor de toch al forse afvalberg vormt, trekken de onderzoekers nu aan de alarmbel.

Waar oudere generaties zouden kiezen voor reparatie boven nieuwkoop, blijken jongeren hier zorgwekkend weinig interesse in te hebben. Dit blijkt uit een marktonderzoek, uitgevoerd door onderdelenleveranciers en witgoedmonteurs, waarbij het repareer- en koopgedrag van hun klanten over 2015 bekeken werd middels vragenlijsten, demografische analyse en persoonlijke gesprekken. “Jongeren gooien een kapot apparaat gerust weg en kopen gewoon een nieuwe,” concluderen de onderzoekers.

‘Gewoon makkelijker’
Deze gemakzuchtige vorm van consumentisme neemt steeds meer toe, met allerlei risico’s van dien. De onderzoekers lieten in totaal ongeveer 3.500 mensen hier vragenlijsten over invullen. Bij jonge mensen tot 30 jaar is de reparatiebereidheid afgenomen van ongeveer 19% in 2014, naar 12% van de ondervraagden, en onder 25 jaar is dit zelfs gezakt van 14% naar amper 6%.

Onderdelenwinkel.nl, initiatiefnemer van het onderzoek, bevestigt de zorgwekkende trend. Marketingdirecteur Guy van Oostwaard: “Als we doorvragen waarom mensen niet repareren, is het meest gegeven antwoord dat weggooien en nieuw kopen gewoonweg makkelijker is. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om je voor te stellen wat dit voor het milieu betekent.”

Repair Cafés
Als alternatief voor deze gevaarlijke trend wijst Onderdelenwinkel.nl graag naar de steeds populairder wordende Repair Cafés. “Je hoort zo vaak dat jongeren het financieel moeilijk hebben, maar als ze eens bij een Repair Café in de buurt binnen zouden lopen, zouden ze enorm veel geld kunnen besparen op hun apparaten, fietsen, kleding en meer.”

Repair Cafés zijn vrijwillige initiatieven waarbij ervaren reparateurs, samen met de eigenaren van kapotte of beschadigde spullen en apparaten, onbezoldigd op vaste bijeenkomsten reparaties uitvoeren.

E-mail