Home » Landelijk » Uitzonderlijke warmte

Het is het jaar van de weer-superlatieven. Volgens MeteoGroup kunnen komend weekeinde weer warmte-records gebroken worden.

De warmte van de afgelopen weken en van de komende dagen heeft veel te maken met de voorgeschiedenis. Om ons heen is nog warme lucht aanwezig, de zeeën zijn warm en de wind komt zowel aan de grond als in de hogere lagen van de atmosfeer vanuit het zuiden. De lucht die zich afgelopen nacht in Zuidwest-Frankrijk en voor de Portugese westkust bevond, arriveert morgenmiddag bij ons. Bovendien daalt de lucht behoorlijk (de luchtmassa als geheel zit in een trage daalbeweging) en dat betekent dat de luchtmassa op zichzelf opwarmt. Het houdt overigens niet in dat we hogere temperaturen krijgen dan in Zuidwest-Frankrijk, want de lucht koelt op haar weg naar ons ook af doordat het lange tijd donker is (en de aarde afkoelt).

Voor morgen, vrijdag, hebben we temperaturen uitstaan die variëren van 15 tot 17 graden in de noordelijke provincies en 17 tot 19 graden kunnen bereiken in het zuiden. De toppers verwachten we zaterdag. Dan zijn de weersomstandigheden namelijk optimaal. Er is een zuidelijke wind en de zon schijnt voluit (blauwe luchten). Op grote schaal gaat de middagtemperatuur op 18 of 19 graden uitkomen en in het zuidoosten zijn zelfs twintigers mogelijk.

Records?
Voor bijzonder hoge herfsttemperaturen hoeven we niet ver terug in de geschiedenis. Begin november 2005 waren er ook extreme temperaturen. Op 3 november van dat jaar haalde ons landelijk hoofdstation De Bilt maar liefst 18,7 graden. Zodra we in De Bilt zaterdag dus 18,7 graden bereiken, evenaren we het record uit 2005. In het Zeeuwse Vlissingen staat het record op 17,5 graden, ook van diezelfde datum; 3 november 2005. Voor Deelen is 18,4 de topper voor de eerste decade van november. Die waarde is twee keer gehaald, 1 maal op 3 november 2005 en voor de tweede maal op 4 november 2011. Voor het noordoosten van het land, Eelde, is 2 november 1943 net een tiende warmer dan 3 november 2005 en vandaar dat de hoogste middagtemperatuur voor de eerste novemberdecade daar op 17,9 graden staat. Opvallend genoeg stamt de warmste ‘begin november-dag’ in het Limburgse Beek (bij Maastricht) niet uit 2003, maar van 4 november 1994. Daar werd toen 21,1 graden gehaald. Op dit moment heeft MeteoGroup voor Zuid- en Midden-Limburg 20 graden in de verwachtingen staan.

De kans dat we de komende dagen een decade-temperatuurrecord breken, de eerste decade van november, is het grootst in het zuidwesten van het land. Vlissingen zou dus op zaterdag de hoogste temperatuur die ooit begin november is gehaald, kunnen bereiken. Met als toevoeging; sinds 1901.

Voor meer informatie www.weer.nl en www.meteogroup.com

Bron: MeteoGroep