Voorkom brand door elektrische apparatuur

In een flatwoning aan de Aristotelesstraat in Apeldoorn is onlangs een flinke woningbrand geweest. Team Brandonderzoek heeft onderzoek gedaan naar de brand en daaruit is gebleken dat de brand meest waarschijnlijk is begonnen door een elektrische storing in de router.

Bij normaal gebruik kan dergelijke apparatuur vaak al flink warm worden. Uit andere brandonderzoeken komt dan ook het advies om deze apparaten vrij te houden van bijvoorbeeld gordijnen en kastjes waarin deze apparatuur vaak staat. Of er in ieder geval voor te zorgen dat – indien zo’n ontvanger in een kastje staat – er voldoende ruimte is zodat de warmte kan ontsnappen. De brandweer adviseert verder om apparatuur als router, modem, satellietontvanger en kastjes voor digitale televisie vrij van stof te houden en er niets bovenop te leggen. Regelmatig komt de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland bij woningbranden die veroorzaakt worden door oververhitting van apparatuur, mede doordat de warmte die zo’n apparaat ontwikkelt niet goed kan ontsnappen.

Rookmelders
Een brand kan altijd ontstaan. Elektrische apparatuur is vaak aangesloten op stroom en er kan altijd een storing optreden. Als er toch brand ontstaat dan is het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium gealarmeerd worden. Rookmelders zijn dan onmisbaar. Mocht zich toch een incident voordoen dan kan een goedwerkende rookmelder mensen vroegtijdig waarschuwen zodat de schade beperkt blijft. De brand kan misschien geblust worden en de bewoners kunnen het huis nog ontvluchten.

Brandpreventieweken
In oktober zijn de jaarlijkse brandpreventieweken. Die periode is er bij senioren extra aandacht voor het voorkomen van brand en, indien er toch brand ontstaat, hoe deze vroegtijdig ontdekt kan worden. Verder kunnen mensen zich tijdens de brandpreventieweken aanmelden voor een woningcheck. Meer informatie hierover volgt snel.