20 mei 2024
Home » Landelijk » Vuur van de Vrijheid: Liveprogramma vanuit Wageningen belicht medemenselijkheid en ontmenselijking

Vuur van de Vrijheid: Liveprogramma vanuit Wageningen belicht medemenselijkheid en ontmenselijking

259

WAGENINGEN – In een bijzondere uitzending vanuit Wageningen zal op 4 mei het Nationaal Bevrijdingsvuur ontstoken worden, waarmee de overgang van de Dodenherdenking naar Bevrijdingsdag gemarkeerd wordt. De live-uitzending van ‘Vuur van de Vrijheid’ start om 23:10 uur op NPO1, waarbij de thema’s medemenselijkheid en het gevaar van ontmenselijking centraal staan.

Dit jaarlijkse evenement, dat plaatsvindt in Wageningen, de Stad der Bevrijding, benadrukt de boodschap van hoop en vrijheid. Na de officiële ontsteking van het vuur om 00:00 uur op 5 mei, begint de Bevrijdingsvuurestafette. Hierbij zal het vuur door 2.500 deelnemers door Nederland verspreid worden naar meer dan 100 gemeenten.

De avond wordt verrijkt met optredens van Nederlandse kunstenaars zoals Gijs Scholten van Aschat, Roxeanne Hazes, Soy Kroon, Abdelkader Benali, Naaz en The Kik. De presentatie is in handen van Winfried Baijens.

Het bevrijdingsvuur wordt traditioneel aangestoken door WOII-veteranen, in aanwezigheid van de burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen, en vele andere deelnemers. Elk jaar wordt het vuur vanuit de Normandische stranden van Bayeux naar Nederland gebracht.

De uitzending ‘Vuur van de Vrijheid’ is een samenwerking van Wageningen45, Theater na de Dam, NOS, en XSAGA. Elk jaar kiezen de provincies een ‘verschilmaker’ die het vuur naar een van de 14 Bevrijdingsfestivals brengt, symbolisch voor hun bijdrage aan vrede en veiligheid.

Bron(nen) & Afbeelding(en)

Heeft u een evenement dat u wilt delen met de Achterhoek?

Dien uw evenement in en zorg ervoor dat het een plek krijgt in onze agenda!