Ontdek de Kracht en Pracht van het Oosten

LIEVELDE – Het 10-jarig bestaan van het tijdschrift Naober kent deze nazomer een feestelijk hoogtepunt: de eerste editie van De Naoberdagen. Op 23 en 24 september komt het magazine tot leven bij Openluchtmuseum Erve Kots in het Achterhoekse Lievelde. Wandel met de makers door het blad en geniet van ‘De Kracht en Pracht van het Oosten’. Kom kijken, proeven en luisteren en ontdek op de verschillende themapleinen de passie van circa honderd ambachtsmensen, streekproducenten en sfeermakers. Stuk voor stuk ambassadeurs van het goede leven, hier in het oosten van het land. Hoofdredacteur Marsha Walraven: “Als je ziet wat voor werk er allemaal wordt verzet om van die twee dagen een enorm feest te maken, krijg ik ontzettend veel zin om het eindresultaat te zien. Het terrein van Erve Kots wordt compleet getransformeerd tot Naober; alsof je écht door het blad wandelt. Hoe mooi is dat!”

Reuring op het Naoberplein
Het Naoberplein vormt het gezellige middelpunt van de Naoberdagen. Onder het genot van een hapje en drankje genieten bezoekers hier van optredens van artiesten uit de regio. Brook Duo met Naober columnist Gert Jan Oplaat staat garant voor sfeervolle en herkenbare muziek. Dick van Altena schreef bijna 1100 liedjes, waaronder de nodige hits voor Mooi Wark, De Sjonnies en Saskia & Serge. Tijdens de Naoberdagen begeleidt hij zichzelf op gitaar. Sandra van Reys is er op zondag, waarbij ze ongetwijfeld haar ‘Ode aan de Achterhoek’ zal zingen. Marlies Claasen brengt korte verhaaltjes door middel van klank, melodie en ritme. Theater is er onder meer van Herman Kampman en Jan Niewold. In het dialect!

Lezers kunnen op het Naoberplein ook de makers en columnisten van het tijdschrift ontmoeten. En daar kijkt hoofdredacteur Marsha Walraven naar uit. “In Lievelde is veel moois te beleven op de Naoberdagen. Omdat ik nog maar net ben aangetreden als hoofdredacteur ben ik extra benieuwd naar de lezers die op dit evenement afkomen. Wat maakt Naober Naober? En wat willen de mensen teruglezen in het blad? Belangrijke vragen voor ons als redactie. Ik hoop de antwoorden te vinden op de Naoberdagen.”
Ook is er veel interactie met het publiek rondom kennis van de regio en de streektaal. Hiermee zijn zelfs ballonvaarten te winnen!

Lekkers uit de streek  
In elke editie van Naober staan streekproducten in de schijnwerpers in de rubriek ‘Preuverieje’. Deze eerlijke, vaak ambachtelijk bereide lekkernijen geven uiteraard ook smaak aan de Naoberdagen. Leveranciers uit alle streken van het oosten presenteren hun trots op het ‘Heerlijk en Eerlijk’ plein. Proeven staat hier centraal!

Uiteraard is er ook ‘live-cooking’. Zo komt chef-kok en vaste smaakexpert van Naober Nel Schellekens op zaterdag naar Lievelde. Volgens haar credo ‘Van kop tot kont’ verwent ze al jaren de liefhebber van de eerlijke keuken. Presentatrice en kookboekenauteur Nadia Zerouali verzorgt zondag een kookdemonstratie. Samen met haar vriendinnen Nynke Dolphijn van De Kookloods en Annet Nijboer van De Hippe Keuken en Zuster Evie (bekend van De Puike Potten en Hemelse Hangop). Tijdens de Naoberdagen gaan ze de uitdaging aan: een snel en verrukkelijk gerecht bereiden van streekproducten. Doen ze dit samen of gaan ze de battle aan? Achterhoeks versus Marokkaans? Kom kijken en proeven!

Inspiratie voor huis en tuin
Wat zijn de laatste trends in de woonwereld? Bent u liefhebber van de landelijke woonstijl of kunnen industriële meubels u wel bekoren? Tijdens de Naoberdagen kunt u – net als in het tijdschrift – ‘binnenkieken’ en inspiratie opdoen. Ook voor de buitenboel! Groenspecialisten geven u graag advies op het gebied van beplanting, het snoeien van bomen en struiken en het inrichten van een gezellig terras. Ook vindt u bij hen het nieuwste tuingereedschap en handige tuinmachines, om zelf te testen. Bent u op zoek naar een mooi beeld voor de tuin? Dolf Bierhuizen neemt zijn sculpturen in hout mee naar de Naoberdagen. Op het ‘Hebbedingen’-plein ten slotte is het heerlijk struinen langs kramen met originele woonaccessoires, kleding, bloemen, kunst en handgemaakte sieraden.

Ambachten en streektaal
Oosterlingen zijn trots zijn op hun rijke historie en cultuur. Dat geldt ook voor de streektaal en de vele gebruiken rondom naoberschap. Dit komt tijdens de Naoberdagen op interactieve wijze naar voren op het ‘Cultuur en Natuur’-plein én in de zalen van Erve Kots. In de ambachtsstraat tussen de gebouwen vinden demonstraties en workshops plaats met oude ambachten als een smidse en houtbewerking. Door deze te combineren met moderne varianten als stipwerk en vilten wat momenteel weer helemaal hip is. Zo ontstaat een boeiend samenspel. Leuk en leerzaam tegelijk!

Over de locatie: Erve Kots
Openluchtmuseum en Herberg Erve Kots ligt In Lievelde, verscholen in het prachtige Achterhoekse coulisselandschap. Dit fraaie Saksische pareltje bestaat uit markante, authentieke gebouwen als het Los Hoes, de Schoppe en de oude boerderij ‘Kots’. De geschiedenis van deze plek gaat ver terug; ooit werd er een graf ontdekt uit de zevende eeuw. Tegenwoordig ontdekt u er hoe de Sallandse boer vroeger woonde en werkte. Huisbrouwer Ben Weenink schenkt er zijn eigen brouwsels en vertelt met passie over zijn vakmanschap.

Naober magazine
Naober (‘buur’ in het dialect) is in tien jaar tijd uitgegroeid tot dé plattelandsglossy van het oosten. Kleurrijke reportages over Gelderland, Overijssel en Drenthe vullen de pagina’s. Onderwerpen als ambacht, verborgen natuurpareltjes, ouderwets lekkere streekproducten en inspirerende huizen op het platteland zijn vaste ingrediënten. Maar ook ‘Bekende Oosterlingen’ en markante inwoners van de regio geven kleur aan het blad. Opvallend genoeg beperkt de verspreiding van Naober zich niet tot de drie provinciegrenzen: Naober heeft abonnees en trouwe lezers in heel Nederland. Naober verschijnt zes keer per jaar, heeft een oplage van 30.000 exemplaren en een bereik van 100.000 lezers. De website www.naober.nl kent 13.000 unieke bezoekers per maand.