Beluchtingsinstallatie in visvijver

Deel dit bericht

LICHTENVOORDE –  In een vijver aan de Twenteroute (N18) in Lichtenvoorde is een beluchter geplaatst die de zuurstofconcentratie in het water weer moet verhogen.

Na meldingen van vissterfte heeft het Waterschap Rijn en IJssel meteen actie ondernomen om te proberen het zuurstofgehalte weer enigszins acceptabel te krijgen in de retentievijver langs de N18.

De vissterfte is opgetreden als gevolg van zuurstofloosheid van het water. Dat hebben zuurstofmetingen donderdagavond uitgewezen. De zuurstofloosheid was 0,2 en zou rond de vier moeten liggen en is vermoedelijk ontstaan als gevolg van een riool-overstort in combinatie met het warme weer van afgelopen week.

“Het heeft in de omgeving van Lichtenvoorde afgelopen woensdagavond laat zeer lokaal nog hard geregend waardoor de overstort waarschijnlijk in werking is getreden. Door het droge en warme weer van afgelopen week zat er zeer geconcentreerd rioolwater in het rioleringsstelsel. Dit is door de overstort onverdund geloosd op het relatief weinige en warme oppervlaktewater. Voor de afbraak van het organische materiaal uit het rioolwater is veel zuurstof nodig. Met een snelle en heftige daling van de zuurstofconcentratie in het water als gevolg”, aldus het Waterschap Rijn en IJssel

Het waterschap Rijn en IJssel is niet zelf in het bezit van een beluchtingsinstallatie. Deze komt van een particulier bedrijf uit ’S Heerenberg. Als de installatie werkt dan zou je met een uur al verbetering moeten kunnen zien”, vertelt Hans Bierman, van het Waterschap Rijn en IJssel.

Om het beluchtingsapparaat in de vijver te krijgen haal je een nat pak. Wil het toeval dat er twee jongens, aan de andere kant van de vijver, de nog levende vissen uit het water aan het halen zijn. Zij hebben een waad-pak aan. De jongens werd gevraagd of zij mee wilden helpen om de installatie in het water te krijgen. Tobias Wolterink uit Lichtenvoorde heeft de installatie op de plaats in de vijver gelegd. Rond een uur of zes begon de beluchtingsinstallatie te draaien.

Het waterschap gaat nu een paar keer dag metingen uitvoeren. Aan de hand van de metingsresultaten wordt bepaald hoe lang de beluchtingsinstallatie in de vijver blijft liggen.


Dit bericht is 6x gezien