Burgemeester Bronsvoort ondervraagd in Marianums College Tour

LICHTENVOORDE – Burgemeester Annette Bronsvoort zegt volmondig ‘ja!’ als leerlingen vragen of ze een grote bak rijdt. En of ze in een trainingsbroek naar de supermarkt gaat? Tja, het zou toch moeten kunnen, maar je bent iedere dag burgemeester en dat houdt niet op als het vijf uur is geweest. Burgemeester Annette Bronsvoort was aan het einde van een projectweek over ‘actief burgerschap’ voor eerstejaars leerlingen de gast in de stoel van Marianums College Tour. Geschiedenisdocent Bert Schutten, trad op als de vragensteller en had een gesprek met de ‘burgermoeder’ van de gemeente Oost Gelre.

Jaarlijks houdt Marianum voor de eerstejaarsleerlingen een projectweek actief burgerschap. Verschillende mensen komen vertellen hoe zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Dit keer lag bij Marianum het accent op veiligheid en democratie. En daar burgemeester Bronsvoort voordat zij burgemeester werd officier van justitie was, was zij natuurlijk een interessant persoon voor een opgezette College Tour in de aula in Lichtenvoorde. Dat ze burgemeester is geworden vindt ze een logisch vervolg. “In mijn werk als officier van justitie heb ik heel veel burgemeesters ontmoet.”

Het mooiste monument in de gemeente Oost Gelre vindt ze de molens in Harreveld en Vragender. Het kanon en wallen zijn mooi vanwege de geschiedenis. Oei, in Lichtenvoorde dat vertellen is wel even oppassen, lacht ze. Zo op de vrijdagmiddag, vlak voor het weekend namen niet alle leerlingen de kans om goede vragen te stellen. De vraag of er vluchtelingen in de straat komen wonen waar de vragensteller woont, verstomde in onderlinge opmerkingen. Toch, waren er een paar directe vragen waar de burgermoeder een goed luisterend oor voor had. “Waarom kunnen kinderen zich niet aanmelden bij de Keitrappers. Voor de fietssport moet ik naar Aalten.” “Mag er een skatepark komen in Lichtenvoorde?” “En wat is er zo ontzettend leuk aan burgemeester zijn en heb je daar een opleiding voor nodig?” Burgemeester Bronsvoort merkt op dat ze het interessante vragen vindt. “Als je zin in politiek en besturen hebt en het ook leuk vindt om mensen te ontmoeten, dan kun je burgemeester worden. Oost Gelre is een leuke gemeente. Ik ben vaak bij evenementen zoals bij de Zwarte Cross. Dan moet je voor de veiligheid heel veel overleggen met de organisatie en de politie.”

Aan het einde van het uur College Tour doet burgemeester Bronsvoort nog een oproep aan de leerlingen. “Laat van je horen, laat weten wat jullie willen aan de gemeente.” Bert Schutten gaf de burgemeester een hand en zei: “Marianum hoopt deze jeugd op te leiden tot burgers waar u trots op kan worden.”