Een nieuwe manier van kijken naar openbaar vervoer


LICHTENVOORDE – Sociale Werkvoorziening Hameland, Arriva en gemeente Oost Gelre hebben de handen ineen geslagen om industrieterrein De Kamp in Lichtenvoorde beter toegankelijk te maken als het gaat om reizen met openbaar vervoer. Door de nieuwe situatie zijn het Hameland hoofdkantoor en werkbedrijf beter bereikbaar en kunnen de medewerkers van Hameland in grotere mate zelfstandig naar hun  werk reizen.

Iets meer dan een derde deel van de circa 1500 Hameland medewerkers is werkzaam in het werkbedrijf op de centrale locatie in Lichtenvoorde, waar tevens het hoofdkantoor van Hameland gevestigd is. De bereikbaarheid van deze locatie aan industrieterrein De Kamp vormde echter vanaf de opening in 2010 een aandachtspunt. Zowel voor automobilisten als busreizigers was deze niet optimaal. Om de medewerkers zo zelfstandig mogelijk naar Lichtenvoorde te laten reizen zijn er verschillende trainingen georganiseerd en zijn er samenwerkingsverbanden aangegaan met onder andere Stichting MEE. Om het tekort aan parkeerplaatsen op te lossen bood het parkeerterrein van buurman Aloys Roemaat uitkomst.

De andere uitdaging was om de locatie beter bereikbaar te maken voor Hameland medewerkers die gebruik maken van het openbaar vervoer. Door de samenwerking tussen Arriva, gemeente Oost Gelre en Hameland is het nu ook gelukt om significante verbeteringen in de bereikbaarheid te realiseren. De gemeente heeft bij de revitalisering van industrieterrein De Kamp ruime bushaltes geplaatst bij het hoofdkantoor van de Hameland aan de Galileïstraat.

Vervolgens heeft Arriva in het nieuwe rittenschema (per 15 december 2014) twee nieuwe buslijnen gerealiseerd. Er is een buslijn vanuit Dinxperlo via Aalten naar Lichtenvoorde (lijndienst 591) en een lijn van Haaksbergen naar Lichtenvoorde (lijndienst 74). Bijzonder is dat de bussen op deze lijnen alleen  via de nieuwe bushalte rijden op de vaste tijdstippen dat ze nodig zijn, afgestemd op de werktijden van de medewerkers van Hameland: in de ochtend, tussen de middag en in de namiddag.

Hameland heeft samen met Arriva haar medewerkers ondersteund met het aanvragen van abonnementen, het leren in- en uitchecken en het vertrouwd raken met het openbaar vervoer in het algemeen. Inmiddels maken ruim 80 medewerkers van Hameland gebruik van de nieuwe buslijnen en is er nog steeds een groei in het aantal aanvragen voor abonnementen te zien.