Gemeente Oost Gelre wint Groenste Achterhoekse Project van 2014


LICHTENVOORDE – “Wat vindt u zelf uw Groenste Project van 2014?” Deze vraag stelde de Bomenstichting Achterhoek begin februari aan alle Achterhoekse gemeenten, met daarbij de mededeling dat de stichting het Groenste Project zou belonen met een Lindeboom..

Vijf van de tien gemeenten hebben hierop gereageerd. Deze vijf projecten zijn door de stichting nauwgezet bekeken, waarbij uiteindelijk de gemeente Oost Gelre de glorieuze winnares bleek. Het feit dat zij de werkgroep De Bomenwacht heeft geïnitieerd, waaruit het winnende Groenste Project Mot Kun’n is voortgekomen (een idee van Anton Stortelder om het landschap te versterken door het planten van een gratis boom) verdient zeker navolging.

Het belang van bomen in de Achterhoek wordt hiermee benadrukt. Tevens geeft het de bewustwording hiervan onder de bevolking en hopelijk vooral ook van de andere gemeenten een positieve impuls.

De overhandiging van de Lindeboom vond woensdag 1april plaats. Deze werd door de Bomenstichting Achterhoek in het Wentholtpark in Lichtenvoorde overhandigd aan wethouder Vincent van Uem, wethouder van de gemeente Oost Gelre. “De gemeente Oost Gelre wint dit project omdat zij zich onder andere niet heeft laten verleiden door bezuinigingen, want helaas worden tegenwoordig veel gezonde bomen gekapt en niet meer vervangen door jonge bomen alleen om op onderhoud te kunnen besparen. Oost Gelre heeft samen met de Bomenwacht een bomenplan gemaakt voor de komende 50tig jaar”, vertelde een woordvoerster van de Bomenstichting.

Wethouder Van Uem is blij met de erkenning, maar geeft wel aan dat dit komt door het werk van de lokale bomenwacht. “De bomenwacht zit er heel dit op en houdt ons scherp”, vertelde de wethouder.  Van Uem heeft zelf het gat gegraven en de Lindeboom geplant.