Vanavond Groenlo en Lichtenvoorde op NPO 2

GROENLO/LICHTENVOORDE – Dagelijks televisieprogramma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ portretteert Groenlo en Lichtenvoorde. Presentatoren Herman Wegter, Kefah Allush, Hella van der Wijst en Mirjam Bouwman gaan voor ‘Geloof en een Hoop Liefde’ op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en de rol van het christelijk geloof in Groenlo en Lichtenvoorde. Kijk van 11 januari t/m 15 januari a.s. naar ‘Geloof en een Hoop Liefde’ vanuit Groenlo en Lichtenvoorde om 18.10 uur bij NPO 2.Geloof en een Hoop Liefde – Groenlo-Lichtenvoorde

Maandag 11 januari 2016
18.10 op NPO 2
Als iets uit Amsterdam komt, heet dat Amsterdams. Komt het Utrecht, is het Utrechts, en komt het uit Groenlo dan heet het… juist: Grolsch. Het goudgele goedje kennen we allemaal, maar wist je ook dat Groenlo eigen wanten, mutsen en wijn heeft? Mirjam gaat op onderzoek uit en ontdekt een wereld aan mooie producten. Herman gaat op zoek naar geloof, hoop en liefde bij de inwoners van Lichtenvoorde en stuit op de verzameling bidprentjes van Willy Ribbers. Met meer dan 40.000 prentjes is zijn verzamelwoede een uit de hand gelopen hobby geworden. Herman bekijkt de meest bijzondere exemplaren.

Dinsdag 12 januari 2016
18.10 op NPO 2
Zou Lichtenvoorde iets hebben met het Licht uit hun plaatsnaam? Hella ontdekt van wel, als ze op straat mensen aanspreekt en in het centrum van Lichtenvoorde bij de interkerkelijke huisgroep Licht aan tafel schuift. De familie Harbers is een begrip in Lichtenvoorde. De familie is bekend geworden door de jarenlange traditie om hoog te eindigen bij het jaarlijkse bloemencorso. Mirjam ontmoet een aantal leden van deze hechte familie. Ze hoort van de zussen Joke en Elly dat de Harbersen niet alleen de hoogtepunten van het leven met elkaar delen, maar zeker ook de dieptepunten.

Woensdag 13 januari 2016
18.10 op NPO 2
Het is het jaar 1627. De Spanjaarden vechten tegen de Hollandse soldaten. Het is een hevig gevecht dat zijn sporen in de geschiedenis na laat. Eens per 2 jaar wordt Groenlo omgetoverd tot het Grolle van toen. Jan Willem ontdekt dat iedereen uit de stad op zijn eigen manier mee doet. Samen met musketier Marcel Elferink duikt Jan Willem in de geschiedenis van de stad en maakt hij de strijd op het slagveld mee. Ook Hella is te vinden in de kampementen van de Slag om Grolle. Zij deelt geloof, hoop en liefde uit aan de schobbejakken, boeren en ridders.

Donderdag 14 januari 2016
18.10 op NPO 2
Bier en Groenlo gaan hand in hand. Van oudsher komt het goudgele drankje hier vandaan, hoort Hella van Hennie Heinsman wanneer ze samen door het Groenlo lopen. Vandaag is de Slag om Grolle en gaat iedereen verkleed als inwoner uit het jaar 1627 de straat op. En natuurlijk wordt er bier gebrouwen op de manier die destijds gebruikelijk was, waarna Hella het eindresultaat mag proeven. De Achterhoek heeft uiteraard zijn eigen streektaal. Jan Willem is benieuwd of inwoners van Lichtenvoorde bijbelteksten kunnen vertalen in hun eigen dialect. Daarna ontmoet hij Hans Hinkamp, die zijn moedertaal, dat Achterhoekse dialect graag inzet in zijn werk als dominee.

Vrijdag 15 januari 2016
18.10 op NPO 2
Ernst Daniel Smid is een begrip in de media en kunst. Deze operazanger en presentator heeft zijn roots liggen in het landelijke Lichtenvoorde. Hella gaat met hem langs plekken vol herinnering aan lang vervlogen tijden, die Ernst Daniel met zijn verhalen weer tot leven wekt. Herman gaat met geloof, hoop en liefde opzoek naar vrijwilligers van de Voedselbank in Lichtenvoorde. Maar die zijn niet gemakkelijk te vinden, blijkt!