Historisch evenement Slag om Grolle viert feest met 400 jarige Grolsch


GROENLO – 23, 24 en 25 oktober 2015 vindt voor de 5e keer de Slag om Grolle plaats. Een historisch spektakel waarin de Slag om Grolle, die zich afspeelde in 1627 onder leiding van Prins Frederik Hendrik, wordt nagebootst. De organisatie van het evenement is erin geslaagd een professionaliseringsslag te maken en verwacht met het vernieuwde programma jong en oud te kunnen trekken voor een dag uit in de 17e eeuw.

400 jaar Grolsch
Bijzonder aan deze editie van de Slag om Grolle is dat de festiviteiten samen vallen met het 400-jarig bestaan van Grolsch, de bierbrouwer waarvan de roots in Groenlo liggen. Speciaal ter gelegenheid van dit jubileum heeft Grolsch een aantal unieke acties in petto. Zo wordt bijvoorbeeld op de vrijdag- en zaterdagavond het centrum van Groenlo en de Oude Calixtuskerk omgetoverd tot de grootste taverne van Nederland. Een bierfestijn in bourgondische stijl om de 400e verjaardag van Grolsch groots te vieren.

Re-enactors uit heel Europa
Het aantal deelnemende re-enactors die vanuit heel Europa naar Groenlo komen zal dit jaar voor het eerst boven de 1300 zijn. De deelnemende groepen worden geselecteerd op professionaliteit en authenticiteit. Het schootsveld, het terrein gelegen aan het centrum van Groenlo waar de slag plaats vindt, wordt momenteel onder de schop genomen. Er wordt een complete loopgraaf ingericht en er komen batterijen voorzien van schanskorven zoals deze er ook waren in 1627. Gezien de historische waarde hiervan zullen deze ook na het evenement te bezichtigen zijn voor het publiek.

Leven van alledag
Buiten de activiteiten op het slagveld richt de organisatie van het evenement zich ook steeds meer op de activiteiten in de stad zelf. De historische binnenstad van Groenlo zal een metamorfose ondergaan waardoor de bezoeker zich in de 17e eeuw waant. Het straatbeeld zal mede bepaald worden door de inwoners van Groenlo die ervoor zorgen dat de gehele binnenstad 1627 ademt. Vele Grollenaren zijn al druk in de weer om De Slag om Grolle in vol ornaat mee te kunnen maken; van het bouwen van een molen tot het drogen van dierenhuiden, het maken van 17e eeuwse kleding en het draaien van lepels en messen uit hout. Ook een markt met producten uit de streek, demonstraties van oude ambachten en kinderactiviteiten maken deel uit van het programma. Op culinair gebied zal de bezoeker ook terug gaan in de tijd. Vergeten gerechten bereid op authentieke wijze worden aangeboden vanuit een aantal vaste punten en vanuit platte wagens waarmee door de stad getrokken wordt.

Het uitgebreide programma van De Slag om Grolle 2015 biedt vertier voor jong en oud, zowel overdag als in de avond. De bezoeker wordt welkom geheten in de stad Grolle om het leven van alle dag in 1627 te ervaren.