Hulpbisschop opent Heilige deur van Calixtusbasiliek


Bericht is aangepast

GROENLO – Monseigneur Ted Hoogeboom, hulpbisschop in het aartsbisdom Utrecht heeft zondag 13 december de zogenoemde Heilige deur van de Calixtusbasiliek geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van een zestigtal vormelingen en hun vormheer vicaris Hans Pauw. Met het openmaken van de Heilige deur is ook in Gelderland een bijzonder Heilig jaar van de rooms-katholieke kerk begonnen. Het jaar duurt tot 20 november 2016. Zondag gingen gelovigen door deze deur aan de zijkant van de Calixtusbasiliek naar binnen en na afloop van de viering weer naar buiten. De feestelijke ceremonie trok een volle kerk.

Het Heilig jaar staat in het teken van barmhartigheid en valt op de 50e verjaardag van de sluiting van het Tweede Vaticaans Concilie. Deze vergadering van bisschoppen uit de hele wereld onder leiding van toen, eerst paus Johannes XXIII en later paus Paulus VI, moest de katholieke kerk weer bij de tijd brengen. Nadat paus Franciscus dinsdag in de Sint Pieter in het Vaticaan de heilige deur opende, vond dit weekend in de rest van de bisdommen in de wereld deze plechtigheid ook plaats. In aartsbisdom werden drie heilige deuren geopend, waarvan Groenlo de enige in Gelderland is.

De aanwezigheid van de groep vormelingen uit de Paulusparochie zei hulpbisschop Hoogeboom een prachtige combinatie te vinden. Zij worden voorbereid om missionair te zijn: hun geloof in woord en daad naar buiten toe uit te dragen. Er wordt dan een beroep op onder meer naastenliefde, omzien en vrede gedaan. Er werd tijdens de voorbeden gevraagd om moed om ‘de werken van barmhartigheid’ uit te voeren.