Kunst zonder beperking


LICHTENVOORDE – Zondag 1 maart a.s. opent Galerie Lodiek haar deuren. Deze Galerie is gevestigd in het nieuwe Sociaal Cultureel Centrum “Den Diek”, Dijkstraat 30 te Lichtenvoorde. De toegang is gratis en de openingsuren zijn 14.00 tot 17.00 uur. De Galerie is alleen op zondag geopend. Iedere zondag zal een van de exposanten aanwezig zijn.

De eerste exposanten in de Galerie zijn de docenten van de KVT die in het gebouw werkzaam zijn. Deze deskundige docenten van Kreatief in Vrije Tijd verzorgen diverse kreatieve cursussen.

*Inge Beuting: zolang ik me kan herinneren, heb ik al getekend en wilde het liefst naar de Kunstacademie. Helaas liep het anders, ik ging werken om pas jaren later bij het KVT de creativiteit op te zoeken. Heb een voorkeur voor schilderen en boetseren. Thema’s: sprookjes waarin mens en natuur centraal staan, portretten en dieren.

*Marianne Hebels: geeft teken- schilder- en handvaardigheidlessen. Het begeleiden van beginners in het tekenen en schilderen en dan gaandeweg zien dat ze veel ontdekken en steeds meer laten zien, dat ze goed leren kijken en daardoor steeds beter gaan schilderen, vind ik fascinerend. “tekenen leer je door goed te kijken, of door te tekenen zie je meer”.

*Mary Naayer: zit al ruim 47 jaar in het vak en geeft keramiekcursussen. Veel mensen hebben de boetseer technieken van Mary geleerd. Mary’s persoonlijke werken zijn vooral objecten, waarbij de mooie strakke vormgeving en techniek de boventoon voeren.

*Lucie Stoltenborg: ontdekte 40 jaar geleden in Brazilië haar passie voor boetseren. Lucie laat zich voornamelijk inspireren door ontmoetingen met mensen en levenservaringen. Boetseren is voor haar vooral uitdrukking geven aan levenservaringen. Klei is voor Lucie een prachtig materiaal voor zelfreflectie.

*Mark van Dijk: de in Winterswijk woonachtige kunstenaar noemt zich liever levenskunstenaar. Als schilder zit ik als het ware in een andere wereld, wat ik weergeef zijn gemoedstoestanden. Mijn schilderijen verbeelden meestal onderwerpen uit het leven zelf en als ik ze titels meegeef, dan hebben ze vaak een dubbele boodschap. Ik wil ruimte geven aan de kijker om een eigen interpretatie vormen bij mijn werken.

 

Deze expositie loopt tot 1 juni a.s. en wordt dan gewisseld voor een andere expositie.

Galerie Lodiek is een voortzetting van Galerie Het Centrum. Deze Galerie was een initiatief van Anton Stoltenborg in samenwerking met Stichting “de Lichtenvoorde”. In het pand Patronaatstraat 2 te Lichtenvoorde, werd een ruimte gecreëerd waar mensen met een beperking onder deskundige begeleiding de mogelijkheid werd geboden Kunst te maken.

Deze stukken werden samen met werken van kunstenaars geëxposeerd in de Galerie.