Onderscheidingen voor ruim 25 jaar brandweer


GROENLO – Afgelopen zaterdagavond 24 november werd er bij de vrijwillige brandweer Oost Gelre post Groenlo op de jaarlijkse feestavond afscheid genomen van de drie gewaardeerde spuitgasten John Klein Gunnewiek, Bennie Brevink en Theo Veerkamp.

Met de brandweerauto werden de drie thuis opgehaald en naar de kazerne aan de Oude Winterswijkseweg gebracht. De brandweer collega’s hadden zich inmiddels voor de ingang van de kazerne opgesteld zodat ze een erehaag vormden.

Deze avond werden er door postcommandant Sander Althoff vier brandweermannen in het zonnetje gezet die 25 of meer dienstjaren hebben bij de brandweer. Manfred Hillen kreeg een medaille opgespeld voor 25 jaar actief lid van de vrijwillige brandweer. “Manfred je haarkleur is wel veranderd in de loop der jaren van rood naar grijs”, vertelde Sander. Manfred neemt nog geen afscheid van de brandweer. Dit geldt niet voor John Klein Gunnewiek en Bennie Brevink, die wel hun actieve brandweer carrière beëindigen. Ook zij kregen lovende woorden te horen over hoe ze hun brandweer jaren zijn doorgekomen. Omdat zij ook 25 of meer jaar actieve dienst hebben kregen zij een medaille opgespeld.

Ook vertrekkende Theo Veerkamp werd in het zonnetje gezet. Hij stopt namelijk na 35 jaar bij de vrijwillige brandweer te hebben gezeten. In zijn brandweer loopbaan was hij bevelvoerder en postcommandant van 2009 tot 2015. Tevens is Theo jarenlang samen met Bennie oefenleider geweest van het wedstrijdteam. Theo is gestopt met de brandweer op 16 november 2018. “Theo is een man van weinig woorden. Één keer per jaar gaat hij naar de kapper. Verkoos de brandweer boven zijn werk, weet soms het verschil tussen zijn linker en rechte laars niet”, en zo somde Sander Althoff trekjes en uitingen van Theo op.

De opa van Theo was oprichter van de vrijwillige brandweer in Groenlo in 1926. Ook Theo’s vader en oom zaten bij het korps. “92 jaar lang heeft de naam Veerkamp binnen dit korps bestaan”, vertelde Sander Althoff. Ook van burgemeester Annette Bronsvoort kwamen lovende woorden voor Theo.

Als laatste pakte voormalig brandweercommandant Cor Bleumink de microfoon. Hij deelde Theo en Bennie mede dat ze bij de ‘Noa Smeulers’ kunnen. Dit moeten ze wel op een ludieke manier vragen. Ze kregen van Cor een uitnodiging om al een beetje te kunnen proeven van de ‘Noa Smeulers’. “Wacht niet te lang met vragen want deze bon is geldig tot 14 december”, vertelde Cor.

John Klein Gunnewiek en Bennie Brevink werden deze avond ook Koninklijk onderscheiden. Daarover lees je hier meer. De avond eindigde met een hapje en een drankje.