Home » Lokaal » Optocht Zandbietersdorp toch weer mooier en kleurrijker

Optocht Zandbietersdorp toch weer mooier en kleurrijker

483

HARREVELD – Er zijn maar weinig kleine dorpen in Gelderland waar ze een mooiere carnavalsoptocht neerzetten als in Zandbieterdorp. De 31 deelnemende groepen uit tien wijken hebben het dit jaar voor elkaar gekregen de optocht mooier en kleurrijker te maken. De voorspelde kou bleef uit. De zon liet zich regelmatig zien. Toeschouwers lieten zich niet wegjagen door een korte hagelbui die over de Harreveldse straten trok.

Het Harreveldse carnaval blijft de eer om de dubbelzinnigheid van de onderwerpen hoog houden. Op kop is een grote neus van de Kerkstraat 2 in aantocht: ‘het leven is als een neus. Je moet eruit halen wat erin zit. En warempel er komt van alles uit. Voor de onderwerpen worden leuke taalgrappen gemaakt, waar je als toeschouwer hartelijk om lacht: mannetjes putters uit een bus om ‘Sterker uit de bus te komen’ en de Klapband zijn applaudisserende monteurs. Schatjes uit de buurt, zijn lopende schatkisten in allerlei maten en kleuren. Alle drie groepen komen uit de Rector Hulshofstraat en de Looweg.

Het Harreveldse carnaval kenmerkt zich door de deelname van wijken die het tegen elkaar opnemen. Deze wijken nemen het ook tegen elkaar op tijdens de tienkamp waarmee de kermis op pinksterzondag wordt begonnen. Carnaval en de kermis verbinden Harreveld. Beide evenementen zijn ook heel belangrijk voor de jongeren in het dorp en draagt bij aan de samenhang tussen families, de straten, jong en oud.
Het is te merken aan onderwerpen zoals ‘Borreltiet’ van de Freule van Dorthstraat, waarbij oudjes een glaasje advocaat op de rollator hebben staan en kinderen als biertje door de straten lopen. ‘Je windt me op’, in rood-zwart geklede marionetten met puntborsten en sleutels in de rug van de Varsseveldseweg is ook zo’n jonge groep. De Kerkstraat 1 laten ondertussen hun Orgi-dee zien. Bloemen en geuren lonken je de piepshow in waar je met een vette kus er weer uit komt. Bij ‘Welkom op het afvalbal’ van de Ursulastraat is het omgekeerde het geval. Prins Charming zoekt de vrouw van zijn dromen. Wie van de dames vervoert zijn hart en … wie valt af?
Toch ook actuele onderwerpen als #MeToo en reality tv waarbij kuikens zien dat ze levend gegrild worden. De politieke kopstukken van Oost Gelre waren er ook: lijsttrekkers aan lange touwen verbonden aan een plakkaat met daarop tractoren.

Muziek van St. Agatha en dweilorkest ‘Niet zoegen maor blaozen’ maakten met hun carnavalsdeuntjes de kleurenparade een stuk gezelliger. De optocht werd afgesloten door de prachtig opgeknapte prinsenwagen van de Zandbieters. De jury vond het een mooie, kleurrijke optocht en verkoos de wijk Ursulastraat als grote winnaar, gevolgd door de Varsseveldseweg en het Achterbos. De beste A-wagen was “Reality TV” van de Ursulastraat, evenals de beste C-wagen “Welkom op het afvalbal”. De Rector Hulshofstraat / Looweg won met hun “Schatjes van de buurt” de prijs voor beste C-wagen en Wijk Ons werd verkozen als beste individuelen met “#MeToo”. Prins Maikel en prinses Linda kunnen samen met het jeugdprinsenpaar terugkijken op een geslaagde optocht.


Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd kun je hier versturen. Of naar redactie@streekgids.nl