Oude wageninrit wordt poort naar tachtigjarige oorlog

GROENLO – Vrijdagmorgen 29 mei heeft de houtenpoort uit 1622, die jarenlang dienst heeft gedaan als wageninrit bij de koetsenstalling voor hotel De Pelikaan in de Nieuwestraat in Groenlo, een plekje gekregen in het Stadsmuseum. De poort wordt in het museum de toegang tot de Tachtigjarige oorlog.

In de Stadsboerderij zit een vergelijkbaar exemplaar van zo’n wageninrit. Deze stamt uit 1623, terwijl de boerderij zelf uit 1624 dateert.

De wageninrit die nu in het stadsmuseum is geplaatst heeft In de jaren zestig een plek gekregen op de rijksmonumentenlijst. Het pand waar de poort voorheen dienst heeft gedaan is eigendom geworden van aannemer Jaap Frank. In de jaren 90 is een plan voor appartementen ontwikkeld, waarin de inrijpoort geen plek kon krijgen. Na een tijdelijke opslag bij het bedrijf van Frank, is in overleg met gemeente en Stadsmuseum besloten de poort als museumstuk in de stadsboerderij op te slaan. Dit speelde ongeveer in 2000/2001. Grote wens is natuurlijk om de poort te kunnen plaatsen in een historisch pand, bij voorkeur een stadsboerderij waarvan de voorgevel wordt gereconstrueerd.

Bij de renovatie van de stadsboerderij enkele jaren geleden, is de poort (tijdelijk) verhuist naar de opslag van de aannemer, Marku Bouw uit Lichtenvoorde. Het Stadsmuseum was bezig met een herinrichting van het museum en ziet de plaatsing van dit bouwfragment uit de 17de eeuw als aanvulling op de collectie. De formele eigenaar Jaap Frank stemde in met de herplaatsing.