Schanskorven vlechten voor Slag om Grolle


GROENLO – Vrijwilligers van de ‘Slag om Grolle’ zijn zaterdag 7 maart begonnen met het vlechten van grote Schanskorven. Het is de bedoeling om 35 schanskorven te vlechten die een permanente plaats krijgen op de batterij, welke is gevestigd op het Schootsveld. De werkzaamheden vinden plaats onder het toeziend oog van Colin Meulenbeek, voorzitter van de Compagnie Grolle. Voor het vlechten worden al takken gebruikt van het vorig jaar aangelegde wilgenbos, tegenover het hertenkamp. “Omdat die takken nog niet zo groot zijn halen wij de wilgen ook elders vandaan”, vertelt Edwin Grothe van de Slag om Grolle.

De schansen worden nu, net als in 1627, gemaakt van wilgentenen. De takken van de wilgenboom zijn bijzonder goed te buigen en werden in de 17e eeuw gebruikt door de soldaten voor het vlechten van manden of korven. Er moet dan niet gedacht worden aan manden waar fruit of groenten in werden vervoerd, maar manden van ongeveer 1,20 meter hoog die een diameter hebben van 80 centimeter. Vroeger werden deze manden gevuld met zand of zandzakken en naast de kanonnen gezet zodat de soldaten, voor hun eigen veiligheid, zich erachter konden verschuilen,

De Slag om Grolle was voor prins Frederik Hendrik in 1627 feitelijk zijn vuurdoop als stadhouder en commandant van het Staatse leger. Met de verovering van Grolle oogstte de prins veel bijval in binnen- en buitenland. De basis voor zijn roem als groot militair strateeg en zijn bijnaam ‘de Stedendwinger’ was met verovering van Grolle gelegd.

Van 20 t/m 25 oktober 2015 komen opnieuw honderden huurlingen uit binnen- en buitenland naar de oude veste. De vesting zal op volle sterkte zijn gebracht door de Spaanse bezetters en ook worden door de Hollanders, Engelsen, Schotten, Duitsers en Tsjechen loopgraven gegraven richting de stadsgracht. In de veste zullen zich allerlei activiteiten afspelen.